Vége az izlandi tündérmesének, a franciák könyörtelenek voltak

futball
2016 július 03., 20:58
comments 78

Bacary Sagna, he plays at the back

They tried to kill him in the Paris attack

He said fuck off, and he built a bomb

He dropped the fucker on Jihadi John.*

A francia válogatottnak volt némi adóssága a közönségével szemben. Ahhoz képest, hogy messze a legkönnyebb sorsolást kapta, Románián és Albánián csak átbukdácsolt, Svájccal csak döntetlenezni tudott, Írország ellen pedig Deschamps lutrija is kellett a győzelemhez. Izland ellen végre bizonyítottak.

Pedig ránézésre nem történt semmi különös. Az izlandiak nem játszottak sokkal rosszabbul, mint eddig, az első kapuralövés is az övék volt. Még a harmadik percben, Sigthórsson lőtte rá, de a gyenge lövés nem okozott gondot Llorisnak. Nem úgy Halldórssonnak Payet lövése a hatodik percben, de aztán sikerült még a csatárok előtt rávetődnie a melléről kipattanó labdára.

Aztán a 12. percben Matuidi döbbenetesen nagy paszt adott Giroud-nak. A felezővonalról emelte be a labdát az izlandi védők mögé, Giroud pedig jó 25 méteres sprint után, az ötös sarkáról kapásból lőtte át a megpattanó labdtád Halldórsson lába között.

link Forrás

Izland már-már rendezte a sorait, amikor a 19. percben Pogba nagy gólt fejelt egy szögletből. Lendületből érkezett az ötösre, túlugrotta Bödvarssont, és szemből, egyenesen a jobb felső sarokba fejelte a kapufa mellől ellépő védő mellett.

link Forrás

Ekkor vált nagyon kifizetődővé, hogy Deschamps a négy védő előtt három védekező középpályással, Matuidival, Pogbával és a támadásban a jobb szélen játszó Sisokóval állt fel, és védekezésben még Payet és Griezman is visszalépett középre.

Állandó volt a francia létszámfölény,

Izlandnak így nem nagyon marad lehetősége a támadásépítésre, egyetlen nagy helyzetüket a szokásos bedobásból alalkították ki. A 25. percben Gunnarsson a 16-os vonalából dobta be jobbról a labdát, Amit Sigthórsson megcsúsztatott, Bödvarsson pedig előrevetőtve alá tudott pöckölni, de föléemelte. Talán a védő is beleért.

A félidő legjobb perce a 27. volt. Giroud ugrott egy felívelt labdára, de átesett a védőjén a hátára. Lent maradt. A franciák mutogattak az izlandiaknak, hogy rúgják ki, ők viszont tartották a labdát. A franciák megszerezték, az izlandiak vissza, egyből kontráztak, amit Pogba szép szereléssel akadályozott meg, és egyből dobta vissza a labdát Giroud-hoz.

Aztán semmi.

Aztán két gyors francia gól, közvetlenül azután, hogy Lloris bénázott egy kicsit egy kapura tartó beíveléssel. A 42. percben Payet lőtt nagy gólt 16-ról: Sissoko beadását röviden fejelte ki Bödvarsson Giroud elől. A magasról aláhulló labdát nagyon nézte Griezman, de végül nem bűvészkedett. Mellre vette és lekészítette Payetnak, aki egy igazítás után ballal bevágta a bal alsó sarokba.

link Forrás

Egy percre rá Griezman is meglőtte a magáét. Giroud bravúrosan sarkazott elé egy, a védelemből fellőtt labdát, Griezman lefutott mindenkit, és finoman alányúlva átpöckölte Halldórson felett.

link Forrás

Nem történt semmi különös, csak a franciák öt kapuralövésből szereztek négy gólt. A félidei 4:0-lal egyértelművé vállt, hogy az izlandi tündérmese véget ért - bár ez már 2:0-nál és az azt követő francia játéknál is nyilvánvaló volt.

Ekkora előnynél gyorsan ellaposodhatott volna a meccs, és kicsit álmosan is indult a második félidő, de aztán az 56. percben sikerült a szépítés. Gunnarsson passzolt be egy labdát a 16-osra, amit Sigurdsson azonnal továbblőtt az ötösön belülre, a rövid sarokhoz, Sigthórsson pedig előrevetődve bekotorta a bal alsó sarokba. Ez volt az első akciógól, amit a franciák kaptak az Eb-n.

link Forrás

Három percre rá Giroud visszaállította a négy gólös különbséget, ezzel pedig Izland megelőzte Magyarországot az egy meccsen kapott gólok számában. Payet ívelt be egy szabadrúgást bő negyven méterről az ötösre, Halldórsson csúnyán melléugrott, Ingasonnak meg nem volt esélye Giroud-val szemben.

link Forrás

Pedig négy perc múlva kiderült, hogy tud ő is fejelni, egy szöglet után maradt szabadon, Lloris nagy bravúrral tolta a kapu fölé. A 64. percben újabb lehetősége lehetett volna Izlandnak, de a világon pont az a három ember - a játékvezető, a partjelző és az alapvonali bíró - nem látta csak Evra kezezését, aki tehetett is volna valamit.

A meccs békésen csordogált tovább, mígnem a 83. percben Bjarnason Skúlason beadásából újabb gólt szerzett. A franciák valamit elszámolhattak, Evrára két ember jutott, Bjarnason pedig meg tudta előzni.

link Forrás

Aztán gyors egymás utánban volt még egy francia és egy izlandi helyzet. De az eredmény már nem változott. Izland nagy verést kapott, talán nagyobbat is, mint ami a meccs képe alapján kinézett. A franciáknak meg volt lehetőségük arra is, hogy lehozzák a sárgalaposaikat, így a legerősebb felállásukban várhatják a Khedirát, Gomezt és a két sárgalapjából egyet biztosan jogtalanul kapó Hummels nélkül felálló németeket a csütörtöki, marseille-i elődöntőben.

Franciaország–Izland 5:2 (4:O)

Gólszerzők: Giroud (12., 59.), Pogba (19.), Payet (43.), Griezman (45.); ill. Ingason (56.), Bjarnason (83.)

Az Eb állása >>

(Címlapkép: Oliver Giroud ünnepli az egyik gólját, a háttérben Griezman örül. Fotó: Grigoriy Sisoev/Sputnik)

*A Manchester City szurkolóinak nótája, amit Jihadi John halálának tiszteletére írtak.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.