Zuckerberg ördögi találmánya tehet a zsidók elleni erőszak növekedésért, állítja Izrael belbiztonsági minisztere

A közösségi oldalak, köztük a Facebook tehető felelőssé az Izrael elleni erőszak fokozódásáért - vélekedett a zsidó állam belbiztonsági minisztere a helyi média vasárnapi tájékoztatása szerint. Gilád Erdán úgy látja, hogy

a Facebook az Izrael elleni uszítás egyik platformja.

A miniszter szerint a közösségi oldalból egy "szörnyszülött" lett az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista szervezet felemelkedése és a terrorizmus erősödése óta. Erdán egyúttal

azzal vádolta a Facebook alapítóját, Mark Zuckerberget, hogy részben az ő kezéhez tapad azoknak az izraelieknek a vére,

akik az utóbbi időszak erőszakhullámának áldozataivá váltak.

Erdán szerint a Facebook "szabotálja" az izraeli rendőrségi erőfeszítéseket azáltal, hogy nem működik együtt a megszállt Ciszjordániában élő lehetséges gyanúsítottak utáni nyomozás során, és azáltal is, hogy nagyon magas toleranciaküszöböt állított be az uszító tartalmak és posztok kiszűrésére.

Mark Zuckberg börtönlátogat. Fotó: Mark Zuckerberg Facebook.

Az izraeli miniszter szavaira reagálva a Facebook héber nyelven írt - és a The Times of Israel napilap által ismertetett - üzenetében visszautasította a vádakat.

"Az általunk kínált felületen nincs helyük az erőszakot szító tartalmaknak, a közvetlen fenyegetéseknek, a terrornak vagy a szóbeli túlkapásoknak. Egy sor világos iránymutatásunk van, amely segít eligazodni az embereknek abban, mi az, ami megengedett a Facebookon" - olvasható a közösségi oldal közleményében. A tájékoztatás szerint a Facebook kéri az emberektől az ezeket az irányelveket megsértő tartalmak jelentését, hogy meg tudja vizsgálni egyenként az eseteket, és gyorsan cselekedni is tudjon.

A zsidó államban több mint kilenc hónapja tartó erőszakhullámban harmincöt izraeli és két amerikai, valamint legalább kétszáz palesztin vesztette életét. A palesztinok többsége az izraeli biztonságiakkal való összetűzések során halt meg. (MTI)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.