„Mészáros Lőrinc” szép lassan felvásárolja Fejér megyét

2016 július 4., hétfő 4:49
142

Az mno.hu közölt egy összefoglalót a földárverések eddigi állásáról. A kormány eredetileg 380 ezer hektár termőföldet kívánt privatizálni, ebből 330 ezer hektárnyi terület háromhektárosnál kisebb parcellákból állt össze.

Az ősszel kezdődő első ütemben 197 ezer hektárt bocsátottak áruba és a lap becslései szerint ebből kb. 120 ezer hektár kelt kelt. A második ütemben 50, a harmadikban pedig 60 ezer hektárt. Ezért júliusban még egy kört tartanak, hogy a megmaradt földek is elmenjenek.

A legkevesebb gond a földek eladásával Fejér megyében volt, itt az országos átlagnál jóval sikeresebbek voltak a licitek. Köszönhetően többek között Mészáros Lőrincnek, az Orbán Viktor-közeli felcsúti polgármesternek.

Az mno.hu számításai szerint Mészároshoz és családjához összesen 28 birtoktest jutott. Összesen 1425 hektárt szerezhettek meg, ez a megyében eladott földterület 8,3 százaléka. Emellett Mészáros és felesége tavaly megvette a Talentis Group Zrt.-t, ezzel további 3960 hektárhoz jutottak, bár ebből 667 hektár már korábban is az ő tulajdonuk volt, 3300 hektárt pedig 35 éven át művelhetnek.

Így Mészáros Lőrinc és felesége közel 6500 hektárt művelhet a megyében.

Orbán Viktor (MTI/Koszticsák Szilárd) Fotó: Koszticsák Szilárd

A lap arról is, hogy országos szinten a legnagyobb földvásárlók olyan milliárdosok közül kerültek ki, akikről korábban nem nagyon lehetett hallani. Március végig az árveréseken a legdrágábban egy 292 hektáros mátételkei terület kelt el, ezt több mint egymilliárd forintért vette meg a bajai Kenyeres Edina.

A második legdrágább terület a Hajdú-Bihar megyei Ebesen 189 hektár, amiért 963 milliót fizethet a debreceni Frommer Dóra, míg a harmadik legdrágább földdarabot Gscheidt Mátyás vette meg: 616,8 millió forintot fizethet a Tolna megyei Decs közelében fekvő 223 hektárért.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt