Zambia öt év alatt 2000 vízilovat ölne meg

2016 július 5., kedd 17:11
106

Legalábbis a kormány feltámasztotta az erről szóló tervét, amit június 14-én függesztett fel az állatvédők tiltakozása miatt. A kormány a tervei szerint fizető trófeavadászokkal végeztetné el a piszkos munkát. Állatvédő csoportok szerint viszont nincs szilárd tudományos alapja annak, hogy a vízilovakat ilyen arányban irtani kezdjék a Dél-Luangwa Nemzeti Parkban.

A kormány az állatirtásra több okot is adott, például, hogy megelőzzék a vízilovak által is terjesztett lépfene terjedését, hogy elejét vegyék a vízilovak túlszaporodásának, illetve azt is mondták, hogy túl kevés a víz ahhoz, hogy a vízilovak mellett a többi vadállatnak is elég legyen.

Csakhogy most nincs lépfenejárvány, és az elmúlt öt évben sosem volt ilyen magas a vízszint – mondta Will Travers, a Born Free Foundation (Szabadnak Született Alapítvány) elnöke, aki szerint a kormány vezető tisztségviselői június 22-én Lusakában úgy döntöttek, mégis irtani kéne a vízilovakat. Travers írt Zambia elnökének, Edgar Lungunak, hogy álljon el a vízilógyérítéstől, és hogy tegye nyilvánossá a mészárlás tudományos hátterét. (New Scientist)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt