A kitiltási bortány miatt nem, de Horváth András ellen továbbra is nyomoz az ügyészség

2016 július 6., szerda 6:36
55

Horváth Andrást, az áfabotrányt kirobbantó NAV-alkalmazottat még 2013 decemberében jelentette fel egykori munkaadója, mert azt vélelmezték, hogy illetéktelenül jutott hozzá és vitt ki az adóhatóságtól adatokat. A főügyészség most a Népszabadság kérdésére elárulta, hogy szeptemberi határidővel „információs rendszer vagy adat megsértésének vétsége miatti nyomozás" folyamatban van.

Fotó: Botos Tamás / 444

A nyomozás határidejét rendszeresen meghosszabbítják, és Horváth ugyan hivatalosan nem gyanúsított még az ügyben, nyilvánvaló, hogy ellene zajlik az eljárás.

A történet azzal kerek, hogy mindeközben a Fővárosi Főügyészség közleményben jelezte, nem nyomoz tovább a kitiltási botrány ügyében - annak ellenére sem, hogy az üggyel kapcsolatba hozott T. Viktor András a bíróságon egyértelműen utalt rá, a Bunge amerikai étolajgyár lobbistája magas szintről kapott ajnálatot arra, hogy kétmilliárd forint fejében kijárják neki az étolaj ÁFA-jának csökkentését.

Az áfabotrányban indult másik nyomozás sem halad túl sebesen. Ezt Horváth feljelentése nyomán indította a rendőrség 2013 végén, hogy kiderüljön, valóban állíttattak-e le vizsgálatokat adóelkerülő cégekkel szemben a NAV-ban.

Itt egyetlen (NAV-alkalmazott) gyanúsítottig jutott az ügyészség, de őt is 2014 novemberében hallgatták ki, azóta más név nem került elő, és gyanús, hogy a két éves nyomozási határidő lejártával nem emel vádat az ügyészség, és megszünteti az eljárást. (Népszabadság)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt