A városligeti tüntetés dulakodásba torkollt

Budapest
2016 július 06., 14:19
comments 190

Délután 5 órára tüntetést hívtak össze a Városligetbe, hogy tiltakozzanak az átépítése ellen. Több mint 500-an voltak a tüntetők, többek között Bródy János, Puzsér Róbert, Tamás Gáspár Miklós és Lányi András is beszédet mondott.

Ott volt többek között Lakner Zoltán, Horváth Csaba (MSZP), Nyáry Krisztián irodalmár, Ráday Mihály városvédő, Szigetvári Viktor, Berkecz Balázs, Szabó Tímea, Szabó Rebeka, Karácsony Gergely és Tordai Bence is.

photo_camera Fotó: Tbg

Este 6 órakor a tüntetők egy része kinyitotta a lezárt területre vezető kaput, amin pedig lánc is volt. Ebből dulakodás lett a biztonsági cég és a tüntetők, illetve a rendet tenni próbáló rendőrök között.

A tömeg egy része „Gyertek vissza!” kiáltással próbálta visszafogni a többieket, akik a kapunál vannak, mások azt kiabálták, hogy „Mocskos Fidesz!” és „Hazaárulók!”

Fotó: Tbg
photo_camera Fotó: Tbg

A rendőrök sisakot húztak és felsorakoztak a tömeg és az erőemberek között, hogy megfékezzék a dulakodást, ez hamar sikerült is nekik.

link Forrás

Mint kiderült, a ligetvédők a hátrahagyott cuccaikért akartak bemenni, végül a rendőrök közbenjárásával sikerült elérni, hogy egyesével kihozhassák onnan.

Puzsér Róbert és egy ligetvédő bejelentette, hogy vége a demonstrációnak, mindenki menjen haza, és hogy továbbra is erőszakmentesen kell tüntetni.

photo_camera Fotó: Tbg

Néhányan viszont továbbra is balhéznak a biztonságiakkal: a kerítés OSB-lapokkal van kirakva, és néhány ligetvédő ezeket csavarozta le, mire belülről elkezdtek kidobálni cuccokat, majd a kopaszok kutyával jöttek ki egy kisebb bejáraton, a kaput viszont a ligetvédők nem hagyták visszazárni.

A rendőrök még többen jöttek, így urai a helyzetnek, de a ligetvédők radikálisabb szárnya és a biztonságiak között továbbra is feszült a hangulat.

Biztonsági őrök védik a kaput (Fotó: Tbg)
photo_camera Biztonsági őrök védik a kaput (Fotó: Tbg)

A rendőrök beöltözve álltak keresztbe a sétányon, hogy ha kell, kifelé tolhassák a tüntetőket, de a terület nagyon nagy, nehezen védhető – magyarázta a helyszínről Tamás Bence Gáspár kollégám.

A rendőrök fel is szólították távozásra a tömeget, és bejelentették, hogy csapaterő alkalmazása lesz. „Bűnözőket védtek!” – skandálta ezután a tömeg, ami a tüntetés után bejelentette hogy flashmobot tart. Tamás Bence szerint

beerbikeos részeg britek is beálltak skandálni, hogy „We want trees!”

Fotó: Tbg
photo_camera Fotó: Tbg

A rendőrök 3 demonstrálót vittek a Hungexpón belülre, őket előállították, illetve egy, az OSB-lapokat verő embert nem, mert erősen gyengénlátó. A demonstrálók azt mondták, ha kiengedik a két társukat, akkor elmennek.

Végül kiengedték őket, de a tüntetés addig nem oszlik fel, amíg a délelőtt előállítottak közül nem engednek el mindenkit.

A rendőrség délutánig 63 emberrel szemben intézkedett a Városligetben, közülük 12-t előállítottak, egyiküket hivatalos személy elleni erőszak, a többieket szabálysértés továbbfolytatása miatt. Nem teljesen világos, mi alapján, de kábítószerezés miatt is nyomoznak.

A tüntetők törökülésben ülnek több tucatnyian, nyugodtan beszélgetnek a körülöttük állókkal. A túloldalon a kopasz biztonsági őrök is visszavonultak a kerítéstől.

photo_camera A biztonsági őrök is megpihentek Fotó: TBG

Este nyolc körül is az a helyzet, hogy a rohamrendőrökm levonultak, békésen üldögélnek a ligetvédők a földön, időnként valaki beszél megafonon, és olyan vicceket sütnek el a biztonsági őrökre célozva, hogy „sikerült a Kubatov-gárdat rács mögé juttatni!”. Általában pedig elégedettek, hogy sokan jöttek el a délutáni tüntetésre.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.