Meghalt Kálmán Rudolf villamosmérnök és matematikus

gyász
2016 július 06., 07:45
comments 37

86 éves korában elhunyt Kálmán Rudolf villamosmérnök, matematikus, a modern rendszerelmélet tudományának egyik alakja - közölte az MTI szerda délelőtt.

Kálmán a második világháború elől menekült az Egyesült Államokba, többek között a bostoni MIT-n tanult matematikát, később a Stanfordon és a Floridai Egyetemen is tanított.

A legfontosabb módszere az ún. Kalman-szűrő, amit a navigációs rendszerek matematikai tervezésének fejlesztése során dolgozott ki. Kálmán a szűrőt mérési hibák kiküszöbölésére fejlesztette ki. Először 1963-ban alkalmazták az ember nélküli Hold-szondánál, de azóta is általánosan használják űreszközök irányításához, meteorológiai előrejelzésekhez, radarokhoz, GPS-ekhez. Kálmán kutatta még az irányítás-, a hálózat- és az információelméletet is, a variációszámítást és a nemlineáris dinamikus rendszereket is.

1976 óta az MTA tiszteletbeli tagja, 1985-ben Kiotó Díjat kapott a rendszerek megismeréséért folytatott munkájáért. 2008-ban az amerikai mérnöki akadémia Charles Stark Draper-díját vehette át, amit "mérnöki Nobelként" tartanak számon. 2009-ben Barack Obama amerikai elnök adta át neki az Egyesült Államok legfontosabb tudományos elismerését, a Nemzeti Tudományos Érmet.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.