Erdélyben a magyar diákok fele elbukik a román vizsgán

A román oktatási minisztérium idén is közzétette a nyolcadikosok kisérettségijeinek eredményeit, amiből kiderült, hogy a magyar többségű megyékben a román nyelv még mindig nagyon megszórja a magyar diákokat.

Hargita megyében a képességvizsgán részt vettek 48,4, Kovásznában 34,9 százaléka hasalt el román nyelv és irodalomból.

Pedig országos szinten a diákok 82,2 százaléka meg tudta ugrani a küszöböt.

A Krónia Online szerint nem sokkal jobb a helyzet a partiumi megyékben sem, Szatmár megyében a vizsgázók 31,2, Biharban 22,5, Szilágyban 22 százaléka bukott meg románból, Maros megyében 26,7 százalék nem tudott átmenni.

Ennél jobban állnak magyar nyelv és irodalomból : Hargita megyében csak 12, Kovásznában 5,8, Biharban 10,8, Szatmárban 14,6, Szi­lágyban 5,7, Marosban 9,7 százalékos volt a bukások aránya.

A lapnak nyilatkozó romántanár szerint az a gond, hogy a magyar gyerekeknek gyakran nincsenek román barátaik, sokan csak az iskolában heti három-négy alkalommal 45 percet beszélik a nyelvet, ez pedig nem elég ahhoz, hogy meg is tanulják. A magyar tanárok szerint a román nyelv oktatására inkább egy minden szinten sajátos programot kellett volna bevezetni, így minden életkorban eszerint tanulhatnának a más anyanyelvű diákok.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.