Az osztrák szélsőjobb elnökjelöltje szerint sem lenne értelme kilépni az EU-ból

Az Osztrák Szabadságpárt(FPÖ) jelöltje, Norbert Hofer pénteken a Die Pressének adott interjújában leszögezte, hogy nem gondolkozik az EU-ból való kilépésen. „Ausztriának most kétségtelenül káros lenne, ha most kilépne az EU-ból”- mondta a lapnak. Szerinte az országnak nettó befizetőként részt kell vennie abban, hogy az Unió pozitív irányba fejlődjön. Kiemelte, hogy ebben a kérdésben az FPÖ mást képvisel, mint a francia Front National, akik a brit népszavazás óta a kilépésben gondolkoznak.

Norbert Hofer - Fotó: AFP / Dieter Nagl

Azt, hogy a szélsőjobboldali jelölt kiállt az uniós tagság mellett, jól magyarázza, hogy a legfrissebb közvélemény-kutatások szerint az osztrákoknak eszük ágában sincs kilépni az EU-ból.

Az ÖgfE adatai szerint Ausztriában májushoz képest 31 százalékról 23 százalékra csökkent a kilépéspártiak aránya.

Az osztrák elnökválasztást október 2-án fogják megismételni, miután az osztrák alkotmánybíróság múlt héten megsemmisítette a májusi szavazás végeredményeit. Akkor hihetetlen szoros szavazást hozó választáson a zöld párt támogatásával induló Alexander Van der Bellen kevéssel nyert a szélsőjobboldali Norbert Hoferrel szemben. (Die Presse)