Lövöldözés tört ki, mikor ki akart békülni a dél-szudáni elnök az alelnökkel

Jubában az elnöki palotánál kezdték el lőni egymást a Salva Kiir elnökhöz tartozó biztonsági erők és az alelnök, Riek Machar testőrségének tagjai. A Sudantribune szerint a harcok akkor törtek ki, amikor az elnök le akarta csukatni helyettesét. A lap szerint a biztonsági erők kezdték a lövöldözést, miközben az elnöki palotában éppen elnöki találkozó zajlott. Az elnök pont azért hívta meg az alelnököt, hogy átbeszéljék a csütörtök esti összecsapásokat, erre kitört még egy lövöldözés.

Hasonló felállásban zajlott a polgárháború az elmúlt években, miután 2013-ban az elnökhöz hű dinka csapatok a felfüggesztett alelnök nuer nemzetiségű egységeivel csaptak össze. A konfliktus megértéséhez érdemes elolvasni az országot kutató Markó Ferkó kollégánk cikkét:

A mostani lövöldözés után megszólalt Kiir elnök, és elmondta, nem tudja, mi volt ez az egész. Majd Machar alelnökkel együtt a harcok beszüntetésére szólította fel a feleket. (Radiotamazuj.org/Sudantribune)

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.