Farkastörvények uralkodnak az ipari parkokban a Vasas Szakszervezet szerint

gazdaság
2016 július 09., 03:21

Egymástól lopkodják a munkavállalókat a magyar cégek a Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnöke, László Zoltán szerint. Drámai megfogalmazása szerint a magyarországi ipari parkokban már "farkastörvények uralkodnak".

Ennek oka a súlyos munkaerőhiány, ami már a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségét is arra késztette, hogy kiálljon a bevándorlás, a szakképzett külföldi munkaerő behozatala mellett. Konkrétan tíz- és százezreket emlegettek, mondjuk ők leginkább "kulturálisan beilleszthető" bevándorlókra vágynak, akármit is jelentsen ez.

Ez pedig már Varga Mihály nemzetgazdasági minisztert is arra késztette, hogy szemben az éppen a határok lezárása és a bevándorlás teljes elutasítása mellett kampányoló kormányával szemben arról beszéljen, hogy igény esetén biztosítani kell a harmadik országból érkező szakképzett munkaerő hazai foglalkoztatását. "Olyanokét - mondta - akik hiányszakmákban helyezkednének el, tehát nem az itt élő magyarok munkáját veszik el."

A vállalatok közben már felfedezték a határhoz közeli települések munkaerő-potenciálját. Általában is törekednek kettős- vagy EU-állampolgárok foglalkoztatására, mert a harmadik országból érkezők foglalkoztatásának nagyon nehézkés az adminisztrációja. (Népszabadság via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.