Portugália az Európa-bajnok

  • Történelme során először nyert nagy tornát Portugália.
  • Pedig Ronaldo megsérült az első félidő elején.
  • A házigazda franciák gyengék voltak, de a 92. percben megnyerhették volna a meccset.
  • Aztán jött Éder, és eldöntötte.
  • Portugália hét meccsből haton csak döntetlen játszott a 90 perc alatt.

Guettával kezdődött a döntő, így valahogy

Aztán elmúlt hamar mindez, és elkezdődött a döntő, ami papíron a franciáknak áll, de persze ez nem jelent semmit:

Portugália, így a válogatottal Cristiano Ronaldo sem nyert még nagy tornát, a franciák sosem buktak hazai rendezésű Eb-t vagy vébét, 1984-ben Európa-bajnokságot, 1998-ban világbajnokságot nyertek otthon. Ez alapján a francia győzelem nem lenne meglepetés.  

Franciaország öt győzelemmel, egy döntetlen jutott a döntőbe, 13 gól szereztek, mindössze négyet kaptak, kettőt 11-esből. A portugálok ehhez képest szinte végig szenvedtek: a csoportmeccseken csak döntetlenek játszottak, ellenünk ugye 3-3-at, aztán a horvátokat a hosszabbítás utolsó pillanatában verték, a lengyeleket 11-esekkel győzték le, az elődöntőben az eredmény alapján simán verték Walest 2-0-ra, a játék alapján szoros volt az is.

A franciák kezdtek jobban irányították a játékot, de az első lövés a portugáloké volt, Nani egy jó indítást lőtt fölé a negyedik percben. Aztán Giroud is bemutatott egy rossz lövést.

A hatgólos Griezmann a hetedik percben került először helyzetbe, azt csúnyán mellé lőtte. Ronaldo a 8. percben került először földre, Payet zúzta le a térdét egy összecsapásnál, le is sántikált fájdalmas arccal, de visszajött. Griezmann pedig a következő lehetőségénél már jóval ügyesebb volt, fejjel próbálkozott, Patricio védett nagyot.

A szögletből Giroud fejelt kapura.

Ronaldo a 17.percben fájdalmas arccal a földön maradt, sír, aligha folytatja.

A 20. percben, pár perces ápolás után visszajött. Az első sprintnél viszont látszott, hogy ez nem fog menni.

Lecserélték, sírt, amikor hordágyon levitték.

Ronaldo kivállása a franciákat zavarta meg jobban, a portugálok kicsit feljebb jöttek, de igazán nagy helyzette a mezőny eddig legjobbjának, Sissokónak volt, de a portguálok legjobbja, Patricio védett.

Ronaldo helyére Quaresma állt be, őt is ápolni kellett pár percen belül, de folytatni tudta. Az első félidő második fele sokkal csendesebb, unalmasabb lett. A franciák fölényben voltak, de visszavettek az első tíz percben látott tempóból, a portguálok pedig biztosan nem fogják irányítani a játékot.

0-0 az első félidőben.

Nem cserélt egyik edző sem a szünetben. A középpályán folytatódik az odalépésekkel csúnyított játék.

A 49. percben a portugálok eljutottak a francia kapuig. Nem volt igazán veszélyes helyzet, de azért jelezte, hogy a portugálok akár gólt is lőnének, ha úgy alakul, nem álltak be teljesen.

52. perc. Ha tippelnem kellene, akkor a gól (sok nem lesz) abból lesz,hogy Sissoko előremegy, ad egy passzt Griezmann-nak, aki belövi. Ehelyett annyi történt most, hogy Pogba messziről nagyon fölé lőtt egy kipattanót. Nincs sok ötlet a francia támadásokban.

A portugálok továbbra is eljutnak néha a kapuig, mármint a széleken elviszik a labdát, beadják, aztán ott már nincs senki, de ezzel nem veszélytelenebbek a franciáknál, ami egyik csapat esetében sem jelent túl sokat. Inkább az történik a pályán, amit a portugálok akarnak, ez nem sok, de nekik megfelel.

Az 58.percben a gyengén játszó Payet helyett a gyorsabb Coman jött be. Griezmann pedig végre megint helyzetbe került, de a lövését simán védte Patricio.

A 65. percben a csereként beállt Coman adott be, Griezmann fejelt közelről, de eltévesztette, fölé ment. A 2. félidő legnagyobb helyzete volt.

A 72. percben Griezmann ívelt be egy szögletet, Evra egészen komikusan melléugrott, odalett a helyzet.

Coman beállítása jó húzás volt, sokadszor ment el a bal szélen a 75. percben, Giroud-hoz passzolt, akinek a lövését Patricio védte. A portugálok beszorultak.

A 77. percben Koman megint elment, a begurított labdáját Giroud pöcökölte el Griezmann elől. Ez volt Giroud utolsó megmozdulása, a helyére Gignac jött, aki alighanem a legrosszabb francia csatár, aki pályára lépett komolyabb döntőben.

A portugálok is cseréltek, meglepő módon csatárt hozott be a szövetségi kapitány Sanchez helyére. Ami azt jelzi, hogy lőnének gólt. Amilyen lassan jött le Sanchez, az meg azt, hogy végülis a döntetlen sem rossz nekik.

A 80. percben kellett védenie Llorisnak. Nani beadása lecsúszott, a léc alól kellett kiszedni, nagy nehezen sikerült, a kiütött labdát Quaresma ollózta rá, a francia kapus megint védett.

A portugáloknak nincs több cseréjük, ha hosszabbítás lesz.

85.perc: Sissoko húsz méterről lőtt, a hatalmas lövést vetődve védte Patricio. Aztán Gignac mutatta meg, miért ő minden idők legrosszabb francia csatára, lőni próbált, Pepe egy méterre lévő lábát nem sikerült átlőnie.

A 92. percben minden idők legrosszabb francia csatára majdnem a mennybe ment, Gignac Pepét küldte el gyönyörű csellel az ötösön belül, de aztán a kapufára gurította a labdát.

Hosszabbítás jön, Ronaldo befáslizott térddel kijött az öltözőből, és próbálja fanatizálni a társait. Magukhoz képest nem rosszak, hozták megint a döntetlent a 90. percben, ahogy eddig egy kivétellel, a franciák játékából hiányzik inkább ötlet.

A hosszabbítás első tíz percét megnyomták a franciák, nagy helyzetük nem volt, de beszorultak a portugálok.

A 103. percben a portugálok jutottak szöglethez. Pepe felborította az ellenfelét, de szerencséjére még az előtt, hogy elvégezték a szögletet. Amikor lehiggadt, jött a beadás, Éder fejelt, Lloris nagyot védett, de középre is jött a labda.

A hosszabbítás első félidejében sem volt gól.

108. perc. A portugálok majdnem megszerezték a vezetést. Kaptak egy szabadrúgást, érdemtelenül, mert nem Koscielny kezezet, hanem a portugál. Kapufára rúgták.

VEZET PORTUGÁLIA, Éder a 109. percben lőtt gólt 22 méterről. Ez volt az első gólja tétmeccsen a válogatottban.

Deschamps becserélte Martialt, elég későn. Közben a portugál kispadnál Ronaldo átvette az irányítást, vitatkozik a bíróval, biztatja a pályán lévő társait.

Mennének előre a franciák, de nincs náluk a labda.

Franciaország-Portugália

Franciaország: Lloris, Sagna, Umtiti, Koscielny, Evra, Pogba, Matuidi, Sissoko, Griezmann, Payet (Coman, 58. perc), Giroud (Gignac, 79.).

Portugália: Rui Patricio, Cedric, Fonte, Pepe, Guerreiro, William Carvalho, Sanches (Éder, 79.), João Mário, Silva (Moutinho, 65.), Nani, Cristiano Ronaldo (Quaresma, 25.)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.