A Mol eladta a horvátoknak a boszniai olajcégben birtokolt részesedését

A Mol Nyrt. szerződést kötött az INA horvát olajipari vállalattal a szarajevói Energopetrolban lévő 33,5 százalékos részesedésének értékesítéséről, a tranzakció lezárását követően az INA tulajdona az Energopetrolban 67 százalékra emelkedik - közölte a Mol Nyrt. a tőzsde honlapján kedden. A vételárat nem közölték.

Az Energopetrolban további 22,1 százalékos részesedéssel rendelkezik Bosznia-Hercegovina kormánya, a részvények fennmaradó 10,9 százaléka közkézhányad a szarajevói tőzsdén.

Az Energopetrol az ország főbb üzemanyag-kiskereskedői közé tartozik, 64 tulajdonában lévő töltőállomást üzemeltet, illetve nagykereskedelmi tevékenységet is folytat Bosznia-Hercegovinában.

Az Energopetrol 67 százaléka ténylegesen 2007. március végén került a Mol-INA konzorcium tulajdonába.

A konzorcium 2006. szeptember 8-án kötött szerződést Bosznia-Hercegovina kormányával az Energopetrol 67 százalékos tulajdonának megszerzéséről.

A Mol-INA konzorcium tőkeemelés útján lett az Energopetrol 67 százalékos tulajdonosa. A tőkeemelés pénzügyi forrásként szolgált az Energopetrol hiteleinek visszafizetésére. A tőkeemelés akkori értéke 68,66 millió konvertibilis márka volt.

Az INA idén januárban azt közölte, hogy az INA-Mol konzorcium minden szerződésben foglalt kötelezettségének teljes egészében eleget tett az Energopetrol feltőkésítését illetően, amit egy, a bosznia-hercegovinai szövetségi kormány kérésére készült, független revizori jelentés is megállapított. Az akkori közlemény szerint a konzorcium az Energopetrol fejlesztésébe 150 millió konvertibilis márkát (24,2 milliárd forintot) fektetett, ebből 62,3 milliót a kiskereskedelmi hálózat korszerűsítésébe, amelynek 70 százalékát újították fel. (MTI)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.