Izrael megbélyegzi a külföldről támogatott civil szervezeteket

2016 július 12., kedd 8:07
230
Netanjahu egy izraeli rendezvényen beszél (AFP) Fotó: Menahem Kahana/AFP

Hétfőn elfogadták az izraeli parlamentben a sokat támadtott NGO-törvényt, aminek értelmében

a bevételeik legalább felét külföldi támogatásból szerző civil szervezeteknek minden egyes kiadványukon részletesen be kell számolniuk a szponzorokról, a kormánnyal és a hadsereggel pedig innentől kezdve csak különleges engedéllyel léphetnek kapcsolatba.

Első hallásra mindez jelenthetné akár csak az átláthatóság növelését, de az izraeli civil szervezetek átláthatóságával eddig sem volt baj, a külföldi támogatókról pedig ezek a szervezetek eddig is beszámoltak.

27 érintett szervezetből viszont 25 vagy baloldali, vagy emberi jogokkal foglalkozik.

A jobboldali kormány körüli szervezetek pedig hosszú ideje kampányt folytatnak ellenük, mint "külföldi besúgók" ellen, és őket tartják felelősnek a késes támadásokért. Az új törvény a kritikusai szerint arról szól, hogy a társadalomban erősítsék az érzést, ezek a szervezetek idegen érdekeket szolgálnak. Benjamin Netanjahu miniszterelnök közben "szükségesnek és demokratikusnak" nevezte a törvényt. (+972, Middle East Eye)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt