Meg akarta verni az egyik kommentelőjét, de az lelőtte

külföld
2016 július 11., 22:12
comments 259

A múlt heti dallasi lövöldözés és a feketékkel szemben elkövetett rendőri erőszak annyira kiélezte a vitákat az Egyesült Államokban, hogy néha már olyankor is elszabadult az erőszak, ha arról van szó, mit lehetne tenni az erőszak ellen. A New York Times beszámolt egy vasárnapi esetről, amikor egy missouri férfi a Facebookon kiposztolt egy képet egy gyertyáról a meggyilkolt rendőrök emlékére, majd egy másikat, amivel a Black Lives Matter mozgalom iránti szolidaritását fejezte ki.

A poszt alatt aztán úgy összeveszett az egyik ismerősével, hogy meg akarta verni a házában, mire az egyébként rendőrként dolgozó férfi lelőtte a fekete fiút. Tyler Gebhar egy családi fotónA helyi rendőrség szerint a 20 éves Tyler Gebhard késő délután be akart törni az egyik járőrük otthonában, aki lelőtte. Hozzátették, hogy mielőtt elindult volna hozzá, megfenyegette a családját is. A rendőrség nem árult el részleteket a fenyegetésekről, de Gebhard nagybátyja szerint az unokaöccse és a rendőr ismerték egymást Facebookon, és keményen összevesztek egy poszt miatt, amiben a fiatal férfi a feketék jogaiért kiálló Black Lives Matter mozgalmat támogatta.

A rendőrség szerint a Gebhard és a szolgálaton kívüli rendőr egyébként a templomból is ismerték egymást. Mikor felhúzta magát a rendőr kommentjei miatt, megjelent Lakeshire-i házuk előtt, és vadul elkezdte nyomkodni a csengőt, dörömbölt az ablakokon és az ajtón, hogy engedjék be.

Miután nem engedték be, a hátsó bejáratnál felkapott egy súlyos betoncserepet, és azzal bezúzta vele az ajtót. Mikor belépett a házba, a rendőr felesége, anyósa és a két gyereke már elbarikádozták magukat a lakásban. A szintén a házban tartózkodó, szolgálaton kívüli rendőr többször felszólította Gebhardot, hogy tűnjön el, de mivel ő erre nem reagált, rálőtt. A helyi rendőrfőnök szerint a járőrnek nem volt más választása.

A lelőtt férfi nagybátyja elmondta, hogy Gebhard támogatta a Black Lives Matter mozgalmat, de egyébként nem volt különösebben aktív. A Facebook-poszt, ami miatt összevesztek a rendőrrel, egyébként a feketék elleni erőszakról és az 5 dallasi rendőr haláláról szól. Gebhard, akit bipoláris zavarral is kezeltek, épp egy faji alapú polgárháború kitörésére figyelmeztette az ismerőseit, de több posztja szólt a feketék és fehérek közötti szolidaritásról is.

A nagybácsi az egyik helyi lapnak elmondta, hogy az unokaöccse halálának körülményei azért is nagyon tragikusak, mert a család több tagja is a rendőrségnél szolgál. Hozzátette, mindkét családot szörnyen sajnálja, mert ez egy teljesen értelmetlen halál volt.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.