Működik a kormánypropaganda: a magyaroknál senki se retteg jobban a menekültektől Európában

politika
2016 július 12., 03:25
comments 504

Spanyolországban, ahol követtek már el nagyszabású terrortámadást iszlamista szélsőségesek, a megkérdezettek csupán 40 százaléka tart attól, hogy a menekültek miatt nőhet a terrorveszély.

Ezzel szemben Magyarországon, ahol még soha semmilyen szélsőiszlamista incidens nem fordult elő, a válaszadók 76 százaléka tart ettől,

ami európai rekord. Hozzánk hasonló mértékben csak a lengyelek rettegnek attól, hogy a menekültek érkezésével nő a terrorveszély, ott 71 százaléknyian nyilatkoztak így, összeurópai átlagban viszont csak 59 százaléknyian.

A magyarok a terrorizmusnál is jobban tartanak attól, hogy a menekültek elveszik a munkájukat:

a válaszadók 82 százaléka fél ettől

az országban, ahol még a nemzetgazdasági miniszter szerint is vendégmunkásokra lenne szükség a munkaerőhiány megoldására. És ahol amúgy összesen mintegy ezer menekültet kéne befogadni az európai tervek szerint. A magyarok idegenellenessége még abban is megmutatkozik, hogy 43 százalékuk szerint "az országban tartózkodó menekültek inkább felelőssé tehetők a bűnözésért más csoportoknál", ami egész különös, tekintve, hogy az országban alig-alig vannak menekültek.

De legalább ez utóbbi kategóriában nem a magyarok a listavezetők, az olaszok és a svédek még inkább a menekülteket teszik felelőssé a bűnözésért.

A Pew felmérése alapján azért összességében is kijelenthető, hogy az európaiak fogékonyak az idegenellenes propagandára. Mint már említettem, összességében 59 százalékuk tart attól, hogy a menekültek érkezésével nőhet a terrorveszély az országban, 50 százalékuk szerint a menekültek elveszik a munkát és a szociális juttatásokat a helyiektől, viszont csak 30 százalékuk hibáztatja a menekülteket a bűnözésért.

A magyarok amúgy még a muszlimok általános negatív megítélésében is európai listavezetők. Összességében pedig még az is kiderült a magyarokról, hogy

ideológiai meggyőződéstől függetlenül nagyon elítélőek a muszlimokkal.

Míg például a szintén erősen muszlimellenes Olaszországban a jobboldaliak 79, a baloldaliaknak viszont csupán az 50 százaléka elítélő, Magyarországon a baloldaliak 76, a jobboldaliak 75, a magukat centristának vallók 69 százaléka nyilatkozott negatívan róluk.

Összehasonlításképp Franciaországban és Nagy-Britanniában, ahol tényleg nagy számban élnek muszlimok, még a jobboldaliaknak is csupán a 39, illetve 33 százaléka elítélő velük szemben, a baloldaliaknak pedig már csak a 21, illetve 18 százaléka. (Via Pew Research)


Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.