Az előírások szerint nem is lett volna szabad mozgatni a hortobágyi bombát

Mivel a Honvédelmi minisztérium a még zajló vizsgálatokra hivatkozva alig árul el valamit a nádudvari bombázólőtéren történt tragédiáról, a HVG a tűzszerészek zárt közösségében keresett és talált egy forrást, aki név nélkül hajlandó volt megosztani a négy tűzszerész életét követelő tragédiáról a tűzszerészek közt terjedő elméleteket. Ezek legérdekesebbike, hogy az érvényben levő, 1971-ben kiadott Mű/213. robbantási utasítás előírásai alapján

nem is szabadott volna hozzányúlni, pláne mozgatni azt a 250 kilós légibombát,

aminek a felrobbanása a tragédiát okozta. A forrás szerint a szabályos eljárás alapján egy ilyen bombát a mellé helyezett töltettel a helyszínen kellett volna megsemmisíteni.

"A valóságban ettől sok esetben eltérnek" - mondta. Például egy lőtéren, ahol nagyon sok bombát azonosítanak, sokkal több időbe és pénzbe kerülne, ha egyesével kezelnék mindet. "Egyszerübb összeszedni a bombákat" - mondta.

Magyarán: spórolás is okozhatta a tragédiát.

Erre utalhat az is, hogy a vezérkari főnök, Benkő Tibor a tragédia másnapján azt mondta, hogy a tűzszerészek két bombán dolgoztak a robbanás idején. Ez alapján pedig úgy tűnhet, hogy a tűzszerészek nem az utasítás szerint, egyedileg hatástalanították őket.

De lehettek még más okok is, amikre szintén voltak utalások az eddigi nyilatkozatokban. A honvédség egyik vezető tűzszerésze például azt mondta, hogy a bomba "egyik összetevője TNT" volt. Ami arra utalhat, hogy a felrobbant bomba ún. szükség-robbanóanyaggal volt töltve. Az 50-es években, amikor hiány volt TNT-ből, akkor mindenféle más, ipari robbanóanyaggal keverték.

"Gyakorlatilag bármi lehetett benne, és ettől kezdve teljesen kiszámíthatatlan" - mondta a forrás, aki szerint épp ezért érthetetlen, hogy miért álltak neki szétszerelni a bombát. Ami ahhoz is elég öreg volt már, hogy a robbanóanyag kikristályosodva robbanékonyabbá váljon benne.

A harmadik teória szerint hiába hatástalanították a gyújtótöltetet, lehetett benne még egy ún. vetőtöltet is. Ezt a légibombák farokrészébe szerelték, ahol egy ejtőernyőt kellett kilöknie, ami aztán úgy irányítja a bombát, hogy az orral, a legnagyobb pusztítást végezve csapódjon be. Erre a lehetőségre az utal, hogy a tűzszerészek a hírek szerint a bomba farokrészénél dolgoztak épp.