Elhunyt a 20. század egyik legnagyobb bűnözője

bűnügy
2016 július 13., 12:35
comments 96

Nyolcvanhárom éves korában elhunyt szerdán Bernardo Provenzano, "a főnökök főnöke", a szicíliai maffia, a Cosa Nostra 1993 és 2006 közötti vezetője - közölték az olasz büntetés-végrehajtási hatóságok szerdán. A corleonei születésű, 83 éves Bernardo Provenzano egy milánói kórházban halt meg.

photo_camera AFP PHOTO /HO/ Questura di Palermo

Az 1993 és 2006 között keresztapaként, olaszul a főnökök főnökeként ismert Provenzano 1993-ban lett a Cosa Nostra bűnszövetkezet főnöke, elődje, Toto Riina letartóztatásával. Provenzanót az olasz hatóságok 43 éven át körözték, mire 2006-ban letartóztatták egy Palermo közeli parasztházban.

Az 1933-ban született keresztapa már fiatalkorában belépett a maffiába. Bár Corleonéban született, de nem a corleonei család fejéhez, Michele Navarrához, hanem ellenfeléhez, Luciano Liggióhoz volt hűséges, aki az 1950-es végén vette át a maffia vezetését Navarra meggyilkolásával. A hatalomátvételt Provenzano is segítette, egyike volt a Navarrán rajtaütő fegyvereseknek.

A főnökök főnöke ellen 1963-ban adtak ki körözést az olasz hatóságok, miután a bérgyilkosként is tevékenykedő Provenzanónak nem sikerült megölnie az akkor már halott Navarra egyik emberét. A szicíliai csendőrség viszont akkor próbált utána eredni Provenzanónak, amikor már nyoma veszett.

A maffiavezér után nem maradt más nyom, mint egy 1959-ben készült fotó. A hatóságokat végül azok a levélkék, valamint két csomag vezette nyomra 43 év után, amelyeket Provenzano felesége küldött rejtőzködő férjének egymást váltó futárokkal. Ez utóbbiaknak stafétája rendszeresen Corleone körzetében ért véget.

Provenzanót háromszoros életfogytiglanra ítélték, eleinte kiemelt biztonságú olasz börtönökben töltötte büntetését. Az idős maffiavezér állapota ugyanakkor fokozatosan romlott, 2011-ben rákkal diagnosztizálták, és büntetése alatt többször öngyilkosságot kísérelt meg. (via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.