Lázadoznak a román rabok, például mert az Eb alatt fent lehetettek éjfélig, most meg már megint nem

külföld
2016 július 13., 15:15
comments 28

Éhségsztrájkot kezdtek több romániai börtönben a fogva tartási körülményekkel elégedetlen rabok, és kisebb rendbontások is történtek.

A romániai börtönökért felelős hatóság közölte, hogy nyolc börtönben tiltakoznak a rabok, de a román média híradásai szerint már 10 börtön lakói csatlakoztak az elégedetlenségi akcióhoz.

A kelet-romániai Jászvásáron (Iaşi) mára virradóra a börtönőröknek könnygázt is be kellett vetniük, hogy lecsillapítsák a dühöngő elítélteket, akik azzal fenyegetőztek, hogy felgyújtják a cellájukat. Botosaniban egyes rabok felmásztak a büntetés-végrehajtó intézet tetejére.

Romániában összesen 45 börtön van. A legtöbb rab – 480, illetve 81 – Jászvásáron és Csíkszeredában csatlakozott az éhségsztrájkhoz. A hatóság aggódik a rabok egészségi állapota miatt, amit a meleg súlyosbít. A börtönök alkalmazottai egyéni és csoportos beszélgetéseket kezdeményeztek a rabokkal, hogy meggyőzzék őket, hagyjanak fel a sztrájkkal.

A maszol.ro szerint a botoşani-i börtön lakói este megtagadták az étkezést, hangoskodtak, és a rácsokat csapkodták, de Maria Valenciuc szóvivő a Mediafaxnak azt mondta, nem világosak a követeléseik, és még folynak a tárgyalások velük erről. A lap szerint az aradi börtön szóvivője, Eduarg Magold azt mondta, azért elégedetlenkednek az elítéltek, mert a franciaországi labdarúgó-Európa-bajnokság lejártával újra a megszokott időpontban, 22:30-kor oltják le a villanyt a cellákban, és a rabok egy része azt szeretné, hogy maradjon az éjféli villanyoltás.

Romániában túlzsúfoltak a börtönök, az Emberi Jogok Európai Bírósága többször elítélte Bukarestet emiatt. A romániai ombudsman is közzétett tavaly decemberben egy jelentést, amiben megállapította, hogy a fogva tartási körülmények sok kívánnivalót hagynak maguk után. A cellák túlzsúfoltak, van, ahol egy rabra csak 2-3 m2 hely jut. Az orvosi ellátás sem megfelelő, emellett a rabok egy része a börtönben különböző erőszakos cselekményeknek az áldozata.

Raluca Pruna igazságügyi miniszter korábban felvetette annak a lehetőségét, hogy bizonyos bűncselekményekért amnesztiát rendeljenek el, hogy így csökkentsék a börtönök zsúfoltságát. A Hotnews.ro hírportál szerint két romániai hírtelevíziónak az amnesztiát szorgalmazó médiakampánya is hozzájárult a tüntetés elterjedéséhez. Az egyik közülük az az Antena 3, amely a 2014-ben korrupció miatt jogerősen 10 év börtönbüntetésre ítélt Dan Voiculescu üzletember és egykori befolyásos politikus családja tulajdonában van – írja az MTI.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.