Az Uber CIA-s kötödésű céggel nyomoztatott ellenfelei után

TECH
2016 július 14., 07:46
comments 175
Travis Kalanick az UBER társalapítója és vezérigazgatója egy konferencián (Maysun/dpa)
photo_camera Travis Kalanick. Fotó: dpa

Miközben a magyar internetet elárasztják az Uber cuki videói, érdemes felidézni, hogy a vállalatnak van egy egészen másik arca is.

A Verge néhány napja írt arról, hogyan nyomoztattak titokban peres ellenfelük után, és hogyan buktak le ezzel.

Egy fiatal ügyvéd, Andrew Schmidt indított pert az Uber ellen tavaly decemberben. Az ügy arról szól, hogy az Uber CEO-ja, Travis Kalanick a trösztellenes törvényeket megsértve koordinált árakat. A per viszont ennél is érdekesebb fordulatot vett.

Schmidt ugyanis észrevette, hogy nyomoznak utána. Ismerőseit keresték fel róla szóló kérdésekkel azzal az ürüggyel, hogy "fiatal munkajogi ügyvédek profilját készítik el". De nem csak utána, hanem ügyfele, a felperes után is nyomoztak hasonló álcával.

Schmidt felkereste Kalanick ügyvédjét, aki először azt mondta, az Ubernek semmi köze nincs ehhez.

Egy hónappal később kiderült, ez nem volt igaz.

Az ügyvéd és a felperes után egy veterán CIA-sokból álló biztonsági cég nyomozott az Uber vezetőinek megbízásából. Amint elindult a per, kiadták a megbízást, hogy tudjanak meg minél többet az ellenfeleikről.

Az ügyben eljáró bíró vizsgálatot indított. Ennek eredménye pedig az a ritka lehetőség, hogy beleláthatunk abba, hogyan reagál a világ egyik legnagyobb hatalmú vállalata, ha beperlik, írja a Verge.

A vizsgálat eredménye szerint még aznap, hogy benyújtották a keresetet a cég ellen, az Uber egy munkatársa emailt küldött a biztonsági főnöknek arról, hogy "meg lehet tudni egy kicsit többet erről a felperesről?" Az email a cég hírszerzési osztályának vezetőjénél landolt, aki napokon belül felkereste az Ergo nevű nyomozócéget. Egy "érzékeny, észrevétlen" nyomozásra kérte fel őket, húszezer dollárt fizettek ezért.

A nyomozócég a felperes 28 ismerősét kereste fel, minden alkalommal a profil-projekt fedősztorit használva. Ez már csak azért sem oké, mert lehetséges szemtanúkról van szó.

A bíró szerint a nyomozás az eljárás befolyásolását veti fel. Ezzel pedig az ügy már nem csak egy egyszerű trösztellenes per, hanem arról is szólt, meddig ment el a nyomozócég, és erről pontosan mennyit tudott az Uber

Az Uber ellen Amerikában jelenleg hetven eljárás folyik, és nem nehéz elképzelni, hogy nem ez az egyetlen, amit ilyen módon próbáltak befolyásolni.

A cég történetének egyik legnagyobb botránya hasonló esethez kapcsolódik. 2014-ben a vállalt egyik vezetője, Emil Michael arról beszélt egy vacsorán, hogy a cég egymillió dollárt költene nyomozócégek felbérlésére, hogy az őket kritizáló újságírók és családjuk magánéletét kutassák fel. A Buzzfeed megírta a sztorit, ami nagyon sokat ártott az Uber megítélésének, de a cég akkor azzal védekezett, hogy ez csak egy megjegyzés volt, a valóságban semmi ilyesmire nem készültek.

A mostani esetből ugyanakkor épp az látszik, hogy egy esetben mindenképp, de a dolog olajozottsága alapján feltételezhetően máskor is csináltak ilyesmit ellenfeleikel szemben.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.