Egész egyszerűen is lesöpörheti Paks 2-t az EU: szankció fenyegeti a Roszatomot

2016 július 14., csütörtök 8:58
136

Lehet, hogy egészen egyszerűen lekerül a napirendről a paksi bővítés ügye.

Elvben van rá esély, hogy egyetlen tollvonással kitiltsák a Roszatomot az egész EU-ból, márpedig éppen ez a cég építené fel az új paksi blokkokat.

A Komerszant című orosz lap arról ír, hogy a Roszatom két, a Krím-félszigeten lévő erőmű fejlesztéséhez is komoly megrendelést nyert el.

A jelenleg érvényben lévő nyugati szankciós politikának pedig egyik alapvetése, hogy az a cég, amely az Oroszország által megszállt Krím-félszigeten dolgozik, nem juthat megrendeléshez sem az EU-ban, sem pedig az USA-ban. Eddig a szankciós listát szinte automatikusan frissítették Brüsszelben és Washingtonban is, amint kiderült, hogy egy orosz cég a Krímben kezdett tevékenykedni.

Ha az eddigi politikát a nyugatiak következetesen betartják, akkor a Roszatomnak is fel kell kerülnie a feketelistára.

Ez pedig aligha lehetne összeegyeztethető azzal, hogy Pakson két új atomerőmű építésébe kezdjen.

Ugyanakkor óvatosságra int néhány fontos körülmény. Egyrészt a Roszatom nemcsak Magyarországon, hanem Finnországban is épít hamarosan atomerőművet egy érvényes szerződése szerint, vagyis legalább két EU-s kormány lehet ellenérdekelt a szankció bevezetésével szemben.

Még ennél is jelentősebb zavart okozhat, hogy a Roszatom szállítja az üzemanyagot az összes szovjet típusú atomerűműnek az EU-ban, vagyis a szankció nagyon komoly problémákat okozhat az EU keleti felének az áramellátásában.

Éppen ezért nem lehet kizárni, hogy a Roszatom éppen nélkülözhetetlenségének tudatában vállalt munkát a Krímben, hogy így kényszerítse szankciós politikájuknak feladására az európaiakat.

FRISS: A Roszatom cáfolja, hogy dolgozott volna a Krímen.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt