Meghibásodás miatt leállították a paksi atomerőmű egyes blokkját

2016 július 14., csütörtök 8:39
A paksi atomerőmű turbinája. Fotó: atomeromu.hu

"Az irányítástechnikai berendezés meghibásodása miatt leállították a Paksi Atomerőmű 1. blokkját csütörtök reggel. A szakemberek dolgoznak a hiba pontos behatárolásán és elhárításán" - adta hírül az Országos Atomenergia Hivatal honlapjának közlése alapján az MTI.

Azt írják, hogy a blokk a meghibásodása miatt automatikusan, az ilyen esetekre előzetesen kidolgozott terv szerint és a nukleáris biztonsági előírásoknak megfelelően állt le. Az atomerőműnek összesen négy 500 MW-os aktív blokkja van, ezek mellé terveznek további két 1200 MW-osat építeni.

Később a hatóság azt is közölte, hogy az eset nem igényelte a védelmi rendszerek automatikus működését, és a blokk biztonsága sincs veszélyeztetve. Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. kommunikációs igazgatója, Kovács Antal azt nyilatkozta, hogy a reaktor már várhatóan pénteken újra visszacsatlakozik a hálózatra.

Múlt kedden hibásodott meg egy generátor Pakson, szintén az egyes blokkban. Akkor a villamos berendezéssel volt gond, a hatóság pont ugyanúgy nyilatkozott, mint most.