Még vizsgálják, hogy a nizzai merénylő kapcsolatban állt-e radikális iszlamista körökkel

Terrorizmus
2016 július 15., 19:59
comments 75

Bár a francia nyomozók még nem találtak egyértelmű bizonyítékot arra, hogy a nizzai merénylő kapcsolatban állt volna radikális iszlamista csoportokkal, Manuel Vall úgy fogalmazott valamilyen módon valószínűleg kötődött hozzájuk. A miniszterelnök szerint a nizzai támadás során a biztonsági erők nem hibáztak.

Korábban François Molins párizsi ügyész korábban úgy nyilatkozott, hogy a férfi teljesen ismeretlen volt a titkosszolgálatok előtt. Nem is tartották számon a radikálisok között.

A 31 éves Lahouaiej Bouhlelt, aki csütörtök este az ünneplő tömegbe hajtott, a rendőrség eddig egy erőszakos, kisstílű tolvajként tartotta számon. A tunéziai születésű férfinek három gyereke volt, de már egy ideje nem élt együtt a feleségével, akit korábban többször megvert.Mohamed Lahouaiej-Bouhlel tartózkodási engedélye - Fotó: AFPA BBC tunéziai tudósítójának a merénylő apja azt mondta, a fiának korábban idegösszeomlás miatt kezelték. Elmondta, ő vitte Lahouaiej Bouhlelt pszichológushoz, a férfi pedig követte az utasításait, de még így is előfordult, hogy az idegei felmondták a szolgálatot, és olyankor mindent összetört maga körül. A merénylő apja szerint a fia mentális problémáihoz hozzájárult az is, hogy sok problémája volt a családjával és a feleségével.

A csütörtök esti nizzai támadásban 84 ember vesztette életét, a halálos áldozatok között 10 gyerek is van. 202 ember sérült meg, közülük 52-en válságos állapotban vannak. (BBC/Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.