Katonai puccsba kezdett a hadsereg Törökországban

külföld
2016 július 15., 20:20
comments 2764

A Török Fegyveres Erők hivatalosan is bejelentették, hogy átveszik a hatalmat a kormánytól „a demokratikus rend megőrzésének és az emberi jogok védelmének érdekében”. ELfoglalták az állami tévé épületét is. Isztambulban a katonál lezárták a Boszporusz-hidat - Fotó: AFP/Gokhan Tan/Getty Images

A török NTV tévé felvételei szerint tankok indultak meg isztambuli Atatürk nemzetközi repülőtér felé, amit aztán lezártak. Minden járatot töröltek. Isztambulban tankokkal állták el a Boszporusz-hidat és a Mehmed szultán hídját, a forgalom leállt.

A Sky News szerint az egyik ankarai katonai központban túszokat ejtettek, de a helyi sajtó szerint Erdogan elnök biztonságos helyre távotzott.

A fővárosban, Ankarában pedig alacsonyan szálló katonai gépeket lehetett látni, és fegyverropogás is hallatszott.

link Forrás

A hadsereg valószínűleg megpróválja átvenni a hatalmat. Binali Yildirim miniszterelnök azt mondta a NTV-nek, nem puccsról, hanem csak egy felkelési kísérletről van szó. Hozzátette, hogy a biztonsági erők ellenakcióba kezdtek.

A miniszterelnök szerint az összeesküvők drágán megfizetnek majd a mai estéért.

Yildirim jogszerűtlennek minősítette a hadsereg lépését, szerinte csak egy hadresegen belüli csoportról van szó, akik a feletteseik parancsaivan szemben cselekednek. „A polgárainknak tudniuk kell, hogy semmi olyamit nem hagyunk jóvá, ami károkat okoznaka demokráciának"- jelentette ki.

Isztambulban a katonák hazaküldik az utcáról az embereket, mindenkinek azt mondják, kijárási tilalom lépett életbe. A helyi tudósítók szerint közben a Twittert és a közösségi oldalakat is lekapcsolták, csak VPN-en keresztül lehet posztolni.

link Forrás

Az egyik rendőrségi kiképzőközpontnál szemtanúk szerint robbantottak:

link Forrás

A törökországi puccs hírére a görög hadsereg is készenlétbe helyezte a katonáit.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.