Úgy repültek a testek, mint a bowlingbábuk

fotó: AFP

Damien Allemand újságíró a sétányon mászkált, hogy a tűzijáték végeztével egyszer csak hangos zajt és kiáltásokat halljon.

Egy pillanat múlva egy hatalmas fehér kamion jelent meg őrülten nagy sebssséggel. A sofőr úgy forgatta a kormányt, hogy a lehető legtöbb embert üthesse el. Láttam, hogy úgy röpködnek előtte a testek, mint a bowlingbábuk. Olyan hangokat és sikolyokat hallottam, amiket sosem fogok elfelejteni

- nyilatkozta a Nice Matin riportere.

A nizzai Wassim Bouhlel beszámolója szerint látta, ahogy a fehér teherautó a tömegbe hajt.

Mészárszék volt az úton

- fogalmazott. Azt is látta, ahogy a sofőr kiszáll a kocsiból és tüzet nyit valamilyen lőfegyverből.

Kevin Harris brit turista a promenádra néző szállodájában hallotta meg a kiabálást.

Kimentem a teraszra és rengeteg emberi testet láttam az úton heverni. A holttestek még mindig ott fekszenek, fehér lepellel takarva. Sok rendőr érkezett és mentősök, de rettenetes, rettenes a helyzet

- nyilatkozta nem sokkal az események után.

Robert Holloway, az AFP helyszínen ünneplő újságírója az abszolút káoszt emelte ki.

Az emberek ordítottak, sebesültek hevertek mindenütt és röpködött a törmelék. Azonnal nyilvánvaló volt, hogy ez csak szándékos akció lehet.

Sok szemtanú emelte ki, hogy a tömeg milyen pánikban rohant fel és alá.

A helyzetet talán  Laurent Laubry szolgálaton kívüli rendőr leírásából lehet a legjobban elképzelni:

A Promenade des Anglais öt kilomèter hosszú. A kamion ennek nagyjából kétkilométeres szakaszán gyilkolt. Az úton végig halottak hevertek, a júilus 14-i ünnepség miatt sétálóvá tett szakaszon és utána is. A gyilkolászás a felsős szakaszon kezdődött, a teherautó előbb az úton, majd a járdára felhajtva tarolt. Az egész több percen át tartott. Én plázsról néztem a tűzijátékot a családdal. Százakat láttunk futva menekülni minden irányban, embereket, akik hullámokban rohantak az életükért, akik a villamossíneken át és az autók között próbáltak elszaladni. Teljes, szürreális pánik volt. Halottam a tűzpárbajt is.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.