Szijjártó szerint terrorcselekmény volt a török puccs, Erdogan pedig a stabilitás záloga

Szijjártó Péter külügyminiszter Mongóliából hazaérkezve a Liszt Ferenc-repülőtéren tartott sajtótájékoztatót szombat délelőtt a török puccskísérlet után. Elmondta, Magyarország elítéli a puccskísérletet,

az éjszakai történéseket az elkövetés módja és az áldozatok száma alapján "terrorcselekménynek is lehet nevezni",

és azt is hozzátette, hogy

"Törökország Magyarország barátja és stratégiai szövetségese, és Magyarország szolidáris a Törökországban demokratikusan választott kormánnyal és a török elnökkel is."

"Ha lehet, akkor most még szorosabbra kell fűzni a kapcsolatot Törökország demokratikusan megválasztott elnökével és kormányával" - jelentette ki, hozzátéve, hogy a mostani kormány és elnök a stabilitás záloga.

A miniszter beszélt telefonon török kollégájával, aki elmondta neki, hogy már visszavették az ellenőrzést. Szijjártó arra kéri a Törökországban lévő magyarokat, hogy ha nem muszáj, ne hagyják el isztambuli és ankarai szállásukat, továbbá regisztráljanak a minisztérium konzuli vonalán.

De megnyilvánult az MSZP is: Gúr Nándor alelnök szerint

"nincs rendjén",

hogy puccsal akarnak megdönteni egy kormányt. Magyarországon is arra kell ügyelnünk, hogy lehetőség szerint soha ne kerüljünk hasonló helyzetbe, amikor "egy aktuális kormányt olyan helyzetbe juttat a nép, amely ilyen következményeket vált ki". Még azt a kormányt sem, amelyet most ellenzékiként kritizálnak - tette hozzá a Gúr, aki szerint akkor kerülhetőek el a hasonló szituációk, ha egy kormány úgy dolgozik, hogy az emberek javát szolgálja. (MTI)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.