A nizzai merénylő a támadás előtt még megköszönte a neki küldött fegyvereket

Terrorizmus
2016 július 17., 17:24
comments 164

Jelenleg több mint 200 nyomozó dolgozik azon, hogy beazonosítsák, hogy a 84 embert halálra gázoló nizzai merénylő, Mohamed Lahouaiej-Bouhlel kinek küldte azt az üzenetet, amiben megköszöni a neki eljuttatott fegyvereket.

Lahouaiej-Bouhlel azt írta, nagyon elégedett azzal a 7.65 mm-es pisztollyal, amit kapott, és még említést tett további fegyverek beszerzéséről is. Ezeket az információkat a francia rendőrség is megerősítette az AFP-nek.Fotó: AFP/Boris HorvatMiután a rendőrök csütörtök este lelőtték a merénylőt, a teherautó fülkéjében valóban találtak nála egy pisztolyt, két gépkarabély-replikát és egy hatástalanított gránátot.

A támadás előtt Lahouaiej-Bouhlel még készített magáról egy szelfit is, ahogy ott ül a volánnál, és ezt is elküldte valakinek. A nyomozók most azt vizsgálják, hogy a merénylő, akiről eddig nem voltak adatai a titkosszolgálatoknak, kapcsolatban állhatott-e valamelyik dzsihádista csoporttal, és voltak-e segítői. Bár szombat este az Iszlám Állam magára vállalta a nizzai támadást, de arra egyelőre nincs bizonyíték, hogy a férfi valóban kapcsolatban állt volna a terrorszervezettel. Lehet, hogy a terroristák csak utólag akarják a saját sikerükként beállítani a mészárlást.

Lahouaiej-Bouhlel a merénylet előtti két napban kétszer is feltűnt a biztonsági kamerák felvételein, ahogy a tengerparti sétányon nézelődik, ezért a nyomozók most azt vizsgálják, hogy a csütörtöki merénylet mennyire volt alaposan megtervezve. A támadás miatt a rendőrség eddig hat embert hallgatott ki, közülük egy 38 éves albán férfit le is tartóztattak, akit most azzal gyanúsítanak, hogy ő szállította a pisztolyt Lahouaiej-Bouhlelnek, amivel rálőtt az őt megállítani akaró rendőrökre.

A csütörtöki támadás után még 85 sérültet tartanak kórházban, közülük 18 ember állapota kritikus. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.