Csak két héttel ezelőtt szervezhették be a nizzai merénylőt

külföld
2016 július 18., 17:31
comments 82

Néhány nappal a nizzai terrortámadás előtt tervelte ki a tunéziai Mohamed Lahouaiej-Bouhlel a 84 halálos áldozatot követelő merényletet, és csupán az utóbbi néhány héten kezdett el komolyan érdeklődni a radikális iszlám iránt a korábban egyáltalán nem is vallásos férfi - mondta hétfőn a párizsi főügyész.

Francois Molins azt mondta, a nyomozásnak ebben a szakaszában nincs arra utaló jel, hogy a merénylő valóban hűséget fogadott volna az Iszlám Állam (ISIS) nevű terrorszervezetnek, vagy kapcsolatban állt volna a csoport bármelyik tagjával.

Mindenesetre számítógépe és internetes keresései átvizsgálását követően a hatóságok arra jutottak, az utóbbi időben elkezdett komoly érdeklődést mutatni a radikális, dzsihadista mozgalmak iránt.

Előtte viszont a férfi sokáig egyáltalán nem mutatta jelét a vallásosságnak: evett disznót, alkoholt és kábítószereket is fogyasztott és gyakran váltogatta szexuális partnereit. A brit pletykalapok már odáig jutottak, hogy Bouhlel biszexuális volt és még egy hetvenes évei közepén járó férfival is összejött az egyik randioldalon.

A nyomozati anyagok szerint a 31 éves tunéziai férfi a merénylet előtti napokban egyebek mellett a terrorszervezetek által propagandaeszközként használt vallásos énekeket keresett videómegosztó portálokon. Ezen felül a nizzai merényletet megelőző két hétben folyamatosan kutatott az interneten a Koránból származó fejezetek, valamint a június 12-én elkövetett, orlandói tömegmészárlásról szóló információk után. Számítógépén szélsőséges csoportokhoz köthető fényképeket, például az Iszlám Állam zászlóját ábrázoló fotót és az al-Kaida nemzetközi terrorcsoport meggyilkolt vezetőjéről, Oszama bin Ladenről készült felvételt is találtak.

Szemtanúk szerint az utóbbi időben Lahouaiej-Bouhlel szakállt növesztett, amit vallásossággal magyarázott.

Szadok Bouhlel, a merénylő nagybátyja azt mondta, unokaöccsét az Iszlám Állam egyik algériai tagja hálózta be Nizzában, alig több mint két hete. A rokon hozzátette, mivel unokaöccsének családi problémái voltak - elhidegült feleségétől és három gyermekétől -, az algériai szélsőséges számára könnyű préda volt.

A francia hatóságok nem erősítették meg a nagybácsi információit, csupán annyit árultak el, folyik a nyomozás.

Korábban a merénylő családtagjai és ismerősei azt mondták, a férfi egyáltalán nem gyakorolta muszlim vallását.

Mindenesetre Raj Persaud, a londoni Gresham College professzora és pszichiáter azt mondta, a merénylő erőszakos szélsőségesség felé fordulása tovább tarthatott, mint ahogy ezt a körülötte élők megfigyelhették.

A délkelet-franciaországi Nizzában múlt csütörtök este Lahouaiej-Bouhlel egy bérelt hűtőkocsival belehajtott a francia nemzeti ünnepet lezáró késő esti tűzijátékot néző tömegbe, és közben lövéseket adott le a város tengerparti sétányán. A férfit a rendőrök lelőtték. A támadásban 84-en vesztették életüket, közülük legalább 17-en külföldi állampolgárok. A mintegy 300 sebesültből vasárnap még mindig 18-an voltak életveszélyes állapotban. (New York Times, Gawker, MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.