Itt van, amit a Szijjártóék ma mondanak a moszkvai kereskedőházról, és az is, amit három éve mondtak

2016 július 18., hétfő 13:44
93

Van egy ünnepélyesen átadott kereskedőház Moszkvában, ami talán sosem létezett.

Többek között ez derül ki a Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNKH) működésével foglalkozó reggeli cikkünkből.

Arról van szó, hogy 2013-ban Tarsoly Csaba, a ma már előzetesben lévő Quaestor vezér és Szijjártó Péter közösen nyitották meg ünnepélyes keretek között a Moszkvai Magyar Kereskedőházat, amiről viszont egy bírósági eljárásban az MNKH azt állította, hogy nem létezik.

"Az MNKH Zrt. Oroszországban soha nem nyitott kereskedőházat. Az MNKH Zrt. valóban felmérte a régiót, és az MVTD nevű céggel [a Tarsoly-féle cég] folytatott tárgyalásokat egy lehetséges oroszországi kereskedőház megnyitásáról, azonban szerződéskötésre nem került sor, ott kereskedőház nem nyílt."

A dologgal kapcsolatban ma délelőtt megszólalt a külügyminisztérium is. Ezt írták:

"Mint azt számtalanszor elmondtuk, a moszkvai kereskedőház a Quaestor magánkezdeményezéseként indult el. Értelemszerűen így havidíjra sem volt a Quaestor jogosult, és más jogcímen sem jutott közpénzhez. Ez nem jelenti azt, hogy az MNKH nem közvetített orosz relációban ügyletet, de ezekben a Quaestor nem vett részt."

Ez pedig a magyar kormány hivatalos oldalán jelent meg három évvel ezelőtt, 2013-ban.

"A hétfőn megnyitott moszkvai magyar kereskedőházzal kapcsolatban - amelyet a magyar állam a Quaestor Csoporttal együttműködve hozott létre - [Szijjártó] elmondta: a működését megkezdő befektetési központnak az lesz a dolga, hogy elősegítse magyar vállalatok térnyerését oroszországi tendereken, valamint a magyar kis- és középvállalkozás érvényesülését, továbbá idegenforgalmi feladatokat is ellát majd."

Egyelőre nem tudok rájönni, hogy a mai közlemény és a három évvel ezelőtti hogyan lehetne egyszerre igaz.

A Magyar Nemzeti Kereskedőházról, a pazarló működésről, és a rendszer nyerteseiről szóló részletes cikkünket itt lehet elolvasni.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt