Rövidebb munkahetet szeretne a kisgyerekes szülőknek a német családügyi miniszter

Manuela Schwesig elképzelése szerint a nyolc évesnél fiatalabb gyereket nevelő szülőknek csak heti 32 órát kéne dolgoznia, ezzel érve el azt, hogy egyik szülőnek sem kéne feladnia a karrierjét a gyerekvállalás miatt.

Az állam ezen kívül két éven át havi 300 euróval segítené is ezeket a párokat.

"A fiatal szülők döntő többsége fele-fele arányban akar osztozni a gyerekek nevelésben, a házmunkában és a karrierben is. Lehetőséget kívánunk biztosítani számukra, hogy ugyanolyan intenzitással vehessenek részt a gyereknevelésben, ahogy a karrierjük építésében is." - mondta el Schwesig, aki arról is beszélt, hogy javaslata kevesebb mint évi egymilliárd euróból kijönne.

MICHAEL KAPPELER / DPA

Átlagot tekintve Németországban amúgy is a legrövidebbek a munkahetek a világon, heti 36 órával és több intézkedés is védi a hétvégék és a szabadságok érinthetetlenségét.

Ugyanakkor felmérések szerint a fiatalabbak az elmúlt években egyre többet dolgoznak, a rendes munkaidő lejárta után is sokan munkájuk mellett maradnak.

Amellett, hogy ezzel a jelenséggel kezdene valamit, az új szabályozás többek között abban is segíthetne, hogy a nők még nagyobb arányban találjanak hamar vissza a munkaerőpiacra. A legutóbbi népszavazási adatok alapján a német családok 44 százalékában még mindig az a felállás, hogy a gyerekek születése után a férfi visz teljes állást, míg a nők maximum részmunkaidőben dolgoznak. És csak az esetek 17 százalékában fordul elő az, hogy mindkét szülő teljes állásban marad.

Viszont nem biztos még, hogy a miniszter javaslatából törvény is lesz, Schwesig korábban is javasolta már, hogy csökkentsék a gyermeket vállaló szülők munkaidejét, de akkor ötletét lesöpörték az asztalról. (Telegraph)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.