A lengyel kormány azzal rémisztgeti az aktív keresőket, hogy leszállítja a nyugdíjkorhatárt

külföld
2016 július 19., 14:52
comments 86

A lengyel kormány bejelentette, hogy támogatja az államfő javaslatát a nyugdíjkorhatár leszállításáról legkorábban 2017. októbertől kezdve.

A szándék az, hogy a nők 60, a férfiak 65 éves korukban mehessenek nyugdíjba. A tervezett változtatás alaposan átírná az előző kormány nyugdíjreformját, ami távlatilag mindkét nemnél a 67 éves korhatárra való emelést vette célba.

A kormány annak ellenére támogatja a tervet, hogy a sajtó értesülései szerint ellenzi azt Mateusz Morawiecki gazdasági, Pawel Szalamacha pénzügy- és Jaroslaw Gowin tudományos és felsőoktatási miniszter, mert szerintük túl sokba kerülne.

Andrzej Duda lengyel államfő az elnökválasztási kampányában ígérte meg a korhatár leszállítását, ami segített neki abban, hogy tavaly májusban meglepetésre ő nyerte meg az elnökválasztást. Duda szoros szövetségese a tavaly októberi parlamenti választást megnyerő és kormányt alakító konzervatív Jog és Igazságosság (PIS) pártnak, ami abban a választási kampányban is széles körű szociális intézkedéseket ígért a lengyeleknek. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.