Ennek a mocskos, gyarmatosító, elnyomó EU-nak már megint volt pofája 3 milliárd forint támogatást adni a magyar tejágazatnak

Az Európai Unió hétfőn döntött az újabb 500 milliárd euró értékű tejágazatot célzó csomagról, aminek Magyarország kapta a 2,7 százalékát (9,5 millió eurót), ami kb. 3 milliárd forintnak fel meg – közölte a Földművelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára az M1-en.

Czerván György szerint a 2,7 százalékos támogatás révén a magyar tejtermelő ágazat az EU-s 1,1 százalékos súlyán felül tudott részesedni a csomagból. A 3 milliárd forintot a gazdák a termelés szinten tartására tudják majd fordítani.

A 3 milliárd forint értékű uniós támogatáshoz a kormány a költségvetésből ad még 3 milliárd forintot, így a magyar tejtermelőket 6 milliárd forint segíti a piaci válság leküzdésében.

Az 500 milliárd euró értékű uniós csomag két részből áll, az egyik 150, a másik pedig 350 milliárd eurót tartalmaz. Az elsőnél a gazdák az önkéntes termeléscsökkentéshez tudják majd lehívni a szükséges összegeket. Magyarország viszont nem ebbe az irányba megy: a termelés szinten tartását célozta meg, hiszen az ország számára az állattenyésztés stratégiai kérdés – mondta az államtitkár.

Czerván György szerint a kereslet és kínálat egyensúlya felborult a tejágazatban, ez okozza a jelenlegi problémát, de már vannak biztató jelek, például, hogy Kínában ismét megindult a tejtermékek importja, ez pedig kedvezően hathat majd a felvásárlási árakra is. (MTI)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.