Erdogan rendkívüli állapotot hirdetett

A sikertelen puccskísérlet után Recep Tayyip Erdogan bejelentette a török tévékben közvetített beszédében, hogy kihirdeti a rendkívüli állapotot. A rendkívüli állapot három hónap múlva ér véget a mostani terv szerint, közölte.

(Fotó: Andalou Agency)

A rendkívüli állapot célja, hogy gyorsan meg tudják szüntetni a gülenista mozgalmat, mondta Erdogan. Ugyanakkor nem célja az egyéni szabadságjogok megkurtítása, nyugtatott meg mindenkit a török elnök, aki szerint végső soron a rendkívüli állapot a demokráciát fogja megerősíteni.

A török alkotmány szerint rendkívüli állapot idején felfüggeszthetőek az alapvető emberi szabadságjogok, ameddig azt a nemzetközi jog engedi:

Forrás: Törökország alkotmánya.

Az állam vélt vagy valós gülenistáktól való megtisztításához már a rendkívüli állapot előtt hozzálátott a török elnök: legalább 50 ezer embert börtönöztek be vagy rúgtak ki állami állásokból, köztük tanárok tízezreit, bírók ezreit, két alkotmánybírót és maga Erdogan szárnysegédjét. (Bloomberg, BBC)

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.