A Zara egy éven át nyúlta le egy Los Angeles-i grafikus munkáit, majd mikor levélben méltatlankodott náluk, kioktatták, hogy túl kis hal ő hozzájuk képest

DIVAT
2016 július 21., 19:11
comments 61

Tuesday Bassen Los Angelesben élő grafikus. Mindenféle jópofa kitűzőket, felvarrókat meg hasonló dolgokat tervez.

Egy éve a Zara, a világ egyik legnagyobb divatmultijának egyik fő márkája elkezdte másolgatni a dolgait. Pont olyan kis zászlócska kerül a mellényre, amilyet Bassen rajzolt, hímzés a pólóra, amilyet korábban tervezett. A nő erről onnan szerzett tudomást, hogy internetezők elkezdték küldözgetni neki a róla koppintott Zara holmik képeit.

Bassen egy ügyvéd segítségével levelet írt a Zarának, hogy ez így nincs rendben, és meg kéne állapodniuk valamiben.

A cég erre lényegében azt válaszolta neki, hogy ő csak egy jelentéktelen független alkotó, ők meg egy világmárka, és hiába ugrál, nem ismerik őt elegen ahhoz, hogy számítson, amit mond. Meg amúgy sem másolják a cuccait, amik nem is nagyon egyediek.

Bassen ezek után Instagramjára tett ki pár fotót a másolásról, és leírta a Zara említett válaszát is.

link Forrás

A dolgot hamar felkapták az Instán, egy nap alatt 32 ezer like lett a bejegyzésen. Aztán a Refinery29 is megírta a történetet.

Ezen a ponton viszont már valamiért a világcég sem érezte úgy, hogy a Los Angeles-i grafikus csak egy kis hal, akivel nem kell foglalkozniuk. Közleményt adtak ki, azt állították, hogy felfüggesztették minden vitatott termék árusítását, kapcsolatba léptek Bassennel és egyáltalán, mindig nagyon figyelnek a szerzői jogokra.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.