Attól, hogy lejárt, még nem biztos, hogy ki kell dobni

Az Egyesült Államokban az emberek 68 százaléka dobott már ki ételt azért, mert a csomagolás szerint lejárt, és az gondolta, hogy utána már ételmérgezést kaphat, ha elfogyasztja.

A dolog viszont nem ilyen egyszerű.

Amerikában az egyetlen élelmiszer, amit valóban nem szabad felhasználni a lejárat után, az a bébiétel, illetve az ilyen tejhelyettesítő készítmények újszülötteknek.

Minden más esetben a lejárat inkább a boltnak szóló, a készletezést segítő útmutatást, ami nem jelenti szükségszerűen, hogy a dátum után ne volna biztonságosan fogyasztható az étel. Emiatt az Egyesült Államokban önmagában nem is szabálysértés, ha egy bolt lejárt élelmiszereket árusít.

A különböző ételeknél eleve máshogy esik latba a lejárat, tehát mondjuk tejeméket, húst vagy tojást kevésbé lehet sokáig biztonságosan tárolni, de a kakaópor, a zacskós rizs vagy a száraz tészta viszont biztos nem lesz ehetetlen egy nappal azután, hogy a csomagolás szerint lejárt. (Gizmodo)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.