Ausztria legfeljebb 30 km-en húzna fel kerítést a magyar határon

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

Ausztria nem 100 kilométeres kerítést, hanem legfeljebb 30 km-es kordont húzna fel a magyar határnál, ha megindul a menekültáradat – mondta a burgenlandi rendőrségi szóvivő az MTI-nek, pontosítva azt a korábbi híradást, ami szerint Burgenland északi és déli részén 50-50 kilométeres kerítés építését készítik elő.

Helmut Greiner szerint ahhoz hasonló terelőkordonok felállítását tervezik, mint amilyeneket a repülőtereken vagy nagyobb sporteseményeken használnak, de jelenleg mindössze tárgyalások folynak az érintett földterületek tulajdonosaival, akiknek nagy része beleegyezne abba, hogy a rendőrség szükség esetén 4 kilométer széles szakaszon bérbe vegye a földjüket, bár vannak az ott lakók között szkeptikusok is. Az MTI kérdésére arra is kitért, hogy ha a kétkedők miatt nem sikerül megegyezésre jutni, úgy több intézkedésre, például a hadsereg bevonásával végzett szigorított ellenőrzésre lehet majd számítani.

Greiner arról is beszélt, hogy az osztrák hatóságok szorosan együttműködnek a magyar szervekkel, de arról nem adott tájékoztatást, hogy most hány menekült érkezik a magyar határszakaszon Ausztriába.

Helmut Greiner az APA osztrák hírügynökségnek arról beszélt, hogy a felállított terelőkordon 2,5 méter magas lehet, és az emberek biztonságát garantálja majd. „Arról van szó, hogy az emberek a lehető leggyorsabban és biztonságosan továbbhaladjanak” – mondta a szóvivő. Az elmúlt időszakban Miklóshalma (Nickelsdorf), Szentkút (Heiligenbrunn), Rábakeresztúr (Heiligenkreuz) és Nagysároslak (Moschendorf) környékén érkezett jelentés illegális határátlépőkről.

A szóvivő megemlítette, hogy Ägidius Zsifkovics kismartoni püspökkel továbbra sincs megállapodás. Mivel az egyházi elöljáró lelkiismereti okokra hivatkozva nem egyezett bele, hogy a burgenlandi Nagysároslakon (Moschendorf) található, egyházi tulajdonban lévő birtokon áthaladjon a tervezett kordon. Így várhatóan egy kis szakaszon hiányos lesz a felállítandó kordonos rész.

A burgenlandi-magyar határszakaszon április 25-től végeznek ellenőrzést, július 4-től pedig szigorították az átkelőknél tartott vizsgálatot. (MTI)

444 MAKRO a Kör tagjainak

A 2018‑as választások titkos tárgyalásainak története.

Megnézem
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.