Trump Amerikája nem feltétlenül mentené meg a szövetségeseit az oroszoktól

külföld
2016 július 21., 07:14
comments 158
Donald Trump a republikánusok clevelandi jelölőgyűlésén. Fotó: John Moore/Getty Images
photo_camera Donald Trump a republikánusok clevelandi jelölőgyűlésén. Fotó: John Moore/Getty Images

Ha azt hinné, hogy az amerikai elnökválasztásnak számunkra igazából nincs tétje,

téved.

Donald Trump, a republikánusok elnökjelöltje a New York Timesnak nyilatkozva kétségbe vonta a NATO legalapvetőbb funkcióját, a tagállamok közös védelmét.

Arra a kérdésre, hogy amennyiben Oroszország egy NATO-szövetségest - a konkrét kérdésben egy balti országot - fenyegetne, az Egyesült Államok szerződéses kötelességének megfelelően közbeavatkozna-e, Trump azt felelte, hogy

csak akkor, ha az adott ország teljesítette az Egyesült Államokkal szembeni kötelességeit.

"Ha teljesítették a kötelességeiket, akkor a válaszom igen" - mondta. Hogy mire gondolt, azt már nem fejtette ki, és mert Donald Trumpról beszélünk, nincs ember a világon, aki tudhatná. Tán még ő maga sem.

Trump azt is elárulta, hogy ha ő lesz az elnök, akkor holmi puccsok vagy politikai leszámolások miatt nem fog nyomást gyakorolni a szövetségeseire, mert szerinte előbb "a saját mocskunkat" kell eltakarítani. Ezúttal viszont kifejtette, hogy mire gondolt:

"Hogyan oktathatnánk ki bárkit, ha közben nálunk hidegvérrel ölik a rendőröket" - mondta.

Arról, hogy az amerikai rendőrök elleni erőszak kiváltó oka az amerikai rendőri erőszak, nem tett említést. (Via The New York Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.