Peter Thiel republikánus barátai előtt beszélt először arról, hogy meleg

külföld
2016 július 22., 04:41

Peter Thiel startup-milliárdos volt a republikánusok Clevelandben zajló hivatalos jelölőgyűlésének csütörtöki sztárfellépője. Thiel a Paypal alapítójaként ismert figura a Szilícium völgyben, a Facebook első befektetők között is emlegetik, és egyike a kevesebbeknek, akik progresszív szemléletük ellenére a republikánusok felé hajlanak.

Thiel most először beszélt nyíltan melegségéről. Ilyet republikánus jelölőgyűlésen még senki nem csinált.

Peter Thiel (Chip Somodevilla/Getty Images)
photo_camera Peter Thiel (Chip Somodevilla/Getty Images)

"Büszke vagyok rá, hogy meleg vagyok, hogy republikánus vagyok, de mindenek előtt arra vagyok büszke, hogy amerikai vagyok"

Thiel arról beszélt, hogy kiskorában mindenki arról vitatkozott, hogy győzzük le a Szovjetúniót, aztán miután ez sikerült, hirtelen az lett a fő téma, ki melyik WC-t használja - szúrt oda a mélyebb konzervatívoknak, akik korlátoznák a transzneműeket, hogy a nemi identitásukhoz illő mellékhelyiséget használják.

Thiel szavai viszonylag pozitív visszhangot kaptak az arénában, de legalábbis nem fújolták ki, ezzel együtt a történet elég bizarr azok után, hogy a Grand Old Party épp ezen a héten fogadta el története egyik legszigorúbb anti-LGBT programját.

Ez többek közt jogilag újra egy férfi és egy nő kapcsolataként definiálná a házasságot, nem támogatja, de legalábbis nehezítené a meleg párok örökbefogadását, és olyan terápiás módszerekről is szó van benne, amelyek segíthetnek az "áttérésben". Ráadásul egy hét sem telt el azóta, hogy a melegellenességét nyíltan vállaló Mike Pence lett Donald Trump alelnök-jelöltje.

A durva homofóbia egyébként a republikánus párt elitjére erősebben jellemző, mint a szavazókra, legalábbis a számok ezt mutatják, különösen ami a fiatalokat illeti. A HuffPost és a Yougov közös kutatása szerint a republikánus szavazók 37 százaléka akar csak olyan elnököt, aki szembemegy a melegházassággal, a többit vagy nem érdekli a kérdés vagy támogatja azt. (Huffinton Post)

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.