Törökországban a falakra posztolják az állam által nem blokkolt IP-címeket

Tbg
külföld
2016 július 23., 11:53
comments 109

Recep Tayyip Erdogan egy héttel ezelőtt a Facebook segítségével jelentkezett be, miközben az országban egy órára a katonai puccskísérlet megzavarta hatalmát.

A puccsistákat végül a lojális hadsereg, és az utcára özönlő Erdogan-hívek mentették meg.

Eközben a török elnök, aki előszeretettel tiltja be az internetes közösségi médiaszolgáltatásokat, ha éppen hatalmát félti, vadul tweetelt követőinek, hogy kergessék el a katonákat.

Most, hogy sikerült hatalomba maradnia, és bebörtönzött sok-sok ezer embert, újra betiltotta a Twittert.

Ezért aztán különös, 8.8.8.8. és 8.8.4.4. feliratok jelentek meg a török városok falain.

Ezek nem grabovoj, hanem a Google publikus IP-címei, amelyeken keresztül megkerülhetők a török állam által blokkolt elérések.

Közben háromhónapos szükségállapotot hirdettek, és újabb szigorításokat léptettek életbe a puccs utáni statárium érdekében: harminc napra bárkit előzetesben lehet tartani anélkül, hogy megvádolnák.

Bezártak 1200 magániskolát és szervezetet. Az állami alklmazatottak közül már hatvanezer embert tartóztattak le. (News.Mic)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.