Az év állásajánlata: ürgeőr

ÁLLAT
2016 július 24., 17:33
comments 98

A Nimfea Természetvédelmi Egyesület közzétette egy felhívást a honlapján, hogy mivel idén a LIFE+ program keretében végeznek a Nagykunságban, iszonyat nagy szükségük lenne néhány önkéntes ürgeőrre. Túl gyorsan fogy az ürgebőr, kellene néhány örgeőr. Az ürgék általában hagyományos, extenzív gazdálkodással fenntartott nyílt, füves területeken és az ezekből kialakított füves repülőtereken szeretnek, de mivel az utóbbi időben az ilyen helyekből egyre kevesebb van, ezért az ürgék száma riasztóan lecsökkent.

Az egyesület szerint a telepítéssel egyszerre jár jól az ürgék és a ragadozó madarak állománya is. Bár az utóbbinak az ürgék nem túlzottan örülnek, de tény, hogy fiókanevelés időszakában a kerecsensólyom legkedveltebb tápláléka pont ez a kedves rágcsáló. Ha pedig több ürge van egy területen, akkor a ragadozó madarak száma is megugrik.

Az éjjeli őrzésre éppen azért van szükség, hogy a frissen telepített ürgéket, akik még nem ismerik az új területet, nem mészárolják le kapásból, még az állomány megizmosodása előtt a helyi csúcsragadozók.

Szóval aki elég elszántnak érzi magát, hogy ürgeéleteket mentsen, a Nimfea Természetvédelmi Egyesület honlapján jelentkezhet. A közlemény szerint az ürgevédők számára útiköltséget, sátrat és alapétkezést tudnak biztosítani.

A betelepített állatokra pedig Túrkeve és Karcag külterületén kellene figyelni. Az őrzés során legalább két ember van egyszerre szolgálatban, ebből egyikük mindig ügyeletben van a másik pedig pihen. Éjszaka is történik az őrzés. Jelentkezni lehet akár a teljes időszakra, de minimum egy 2-3 napos őrzésre is.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.