Isztambulban tízezrek vonultak fel a demokráciáért

külföld
2016 július 24., 18:03
comments 99

A felvonulást a CHP nevű szociáldemokrata, ellenzéki párt szervezte, de a kezdeményezést Erdogan elnök pártja, az AKP is támogatta. Egyébként elég ritka, hogy a két pért bármiben is egyet tudna érteni. A tüntetésen az emberek vörös zászlókat lobogtattak, a molinókra pedig azt írták, hogy „Megvédjük a köztársaságot!” vagy „Nem a puccsra, nem a diktatúrára!”.

Fotó: AFP/Ozan KoseA CHP követői a Taksim téren gyülekeztek, sok embernél lehetett látni a török köztársaság alapítójának, Mustafa Kemal Atatürknek a képeit. A tüntetők meg akarták mutatni, hogy az emberek elítélik a múlt heti puccskísérletet. A politikai nézetkülönbségek ellenére a tüntetéshez a kormányzó AKP vezetői és az isztambuli polgármester is csatlakozott.Fotó: AFP/Ozan KoseKemal Kilicdaroglu az ellenzéki párt vezetője beszédében megemlítette azt is, hogy meg kell őrizni a szólásszabadságot és a szabad gyülekezéshez való jogot, valamint felhívta a figyelmet a diktatúra veszélyeire. Kiemelte, hogy egy államot nem lehet dühtől és előítéletektől vezérelve irányítani. Kilicdaroglu szerint figyelni kell arra is, hogy a puccs szervezőivel szemben is jogszerűen járjanak el.Kemal Kilicdaroglu - Fotó: AFP/Berk Ozkan / Anadolu AgencyA vasárnapi tüntetés azon ritka alkalmak egyike volt, amikor a kormánypárti állami tévé hajlandó volt élőben közvetíteni egy ellenzéki politikus beszédét. (BBC)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt