Isztambulban tízezrek vonultak fel a demokráciáért

külföld
2016 július 24., 18:03
comments 99

A felvonulást a CHP nevű szociáldemokrata, ellenzéki párt szervezte, de a kezdeményezést Erdogan elnök pártja, az AKP is támogatta. Egyébként elég ritka, hogy a két pért bármiben is egyet tudna érteni. A tüntetésen az emberek vörös zászlókat lobogtattak, a molinókra pedig azt írták, hogy „Megvédjük a köztársaságot!” vagy „Nem a puccsra, nem a diktatúrára!”.

photo_camera Fotó: AFP/Ozan Kose
A CHP követői a Taksim téren gyülekeztek, sok embernél lehetett látni a török köztársaság alapítójának, Mustafa Kemal Atatürknek a képeit. A tüntetők meg akarták mutatni, hogy az emberek elítélik a múlt heti puccskísérletet. A politikai nézetkülönbségek ellenére a tüntetéshez a kormányzó AKP vezetői és az isztambuli polgármester is csatlakozott.
photo_camera Fotó: AFP/Ozan Kose
Kemal Kilicdaroglu az ellenzéki párt vezetője beszédében megemlítette azt is, hogy meg kell őrizni a szólásszabadságot és a szabad gyülekezéshez való jogot, valamint felhívta a figyelmet a diktatúra veszélyeire. Kiemelte, hogy egy államot nem lehet dühtől és előítéletektől vezérelve irányítani. Kilicdaroglu szerint figyelni kell arra is, hogy a puccs szervezőivel szemben is jogszerűen járjanak el.
Kemal Kilicdaroglu egy 2016-os pártrendezvényen (Fotó: Berk Ozkan / Anadolu Agency)
photo_camera Kemal Kilicdaroglu - Fotó: AFP/Berk Ozkan / Anadolu Agency
A vasárnapi tüntetés azon ritka alkalmak egyike volt, amikor a kormánypárti állami tévé hajlandó volt élőben közvetíteni egy ellenzéki politikus beszédét. (
BBC
)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.