Obama szerint Donald Trump az Iszlám Állam munkáját könnyíti meg, mikor hülyeségeket beszél

2016 július 24., vasárnap 18:53

Barack Obama szerint Donald Trumpnak azok a kijelentései, miszerint ha elnök lesz, akkor az Egyesült Államok nem nyújtana segítséget a megtámadott NATO-tagállamoknak, jól mutatja, mennyire felkészületlen külpolitikailag a republikánusok elnökjelöltje. Az elnök szerint a NATO a világtörténelem legfontosabb katonai szövetsége.

Az amerikai elnök a CBS-nak adott interjújában megjegyezte azt is, hogy Trump muszlimokkal és a bevándorlással kapcsolatos kijelentései végső soron az Iszlám Állam munkáját könnyíti meg.

Donald Trump a héten a New York Times-nak adott interjújában kritizálta a többi NATO-tagállamot az alacsony pénzügyi hozzájárulásaik miatt, és kilátásba helyezte, hogy az Egyesült Államok nem feltétlenül sietne a segítségükre, ha támadás érné őket. Erre példának azt hozta fel, hogy ha Oroszország megtámadná a balti államokat, akkor nem biztos, hogy támogatnák őket. Trump szerint erre csak akkor számíthatnak, „ha teljesítik felénk a kötelezettségeiket”.

Ugyanakkor Obama szerint nem így kell arra ösztönözni a többi tagállamot, hogy növeljék katonai kiadásaikat. Szerinte nem ugyanaz felszólítani őket, hogy költsenek többet a védelemre, főleg olyankor, mikor Oroszország egyre agresszívebb lesz. És nem ugyanaz azt mondani, hogy mostantól nem tartják be a „világtörténelem legfontosabb katonai szövetségének” központi elemét. (Guardian)