15 méteres felfújható spanglival tüntettek az országos legalizációért a demokrata párt gyűlése előtt

külföld
2016 július 25., 21:11
comments 103

Indul a demokrata párt jelölőgyűlése Philadelphiában, egy rakás feszültséggel, kiszivárogtatott e-mail-botránnyal, Clinton jelöltségébe beletörődni nem hajlandó Bernie Sanders-támogatókkal és így tovább. De a nagy káosz közepette azért akadnak, akik felkarolnak kisebb ügyeket is.

photo_camera AFP PHOTO / NICHOLAS KAMM

Például azok a marihuánaügyi aktivisták, akik egy óriási, 51 láb, azaz több mint 15 méter hosszú felfújható spanglit körbehordozva tüntettek azért, hogy a demokrata párt hivatalosan is álljon ki a marihuána legalizálása mellett. Az óriásspanglira még egy Bernie Sandersre utaló felirat is felkerült, ezért az amerikai sajtó rögtön Sanders támogatójént sorolta be az aktivistákat.

Az biztos, hogy miközben a fű legalizálása vagy legalább dekriminalizálása államról államra terjed, élesben eddig ebbe még nem állt bele a demokrata párt vezetése. Míg Sanders a kampánya elején döntött úgy, hogy a szövetségi szintű tiltás feloldását kérje, Clinton további kutatásokat akart, akárhányszor rákérdeztek nála, hogy mit gondol a témáról.

photo_camera Jeff J Mitchell/Getty Images/AFP

A párt egyelőre legfrissebb álláspontja nagyjából az, hogy minden államnak joga van engedélyezni, ha akarják, és egyben támogatnak minden javaslatot, ami további kutatásokat tesz lehetővé, illetve melyek segítenek, hogy a legális marihuánával kereskedők ne egy bizonytalan piaci környezetben dolgozzanak. Azt is látják, teszi hozzá a demokrata munkaanyag vázlata, hogy a jelenlegi törvények alkalmazása kiemelkedően sújtja a fekete fogyasztókat, míg hiába fogyasztanak hasonló arányban, jóval kevésbé a fehér tépőket.

Az óriásspangli áprilisban már felbukkant volna egy fűpárti tüntetésen a Fehér Ház előtt, de akkor az elnök biztonságáért felelő Secret Service nem engedélyezte ezt biztonsági okokra hivatkozva.

Philadelphiában amúgy meglehetősen engedékenyek a fűügyi törvények, 2013 óta egy polgármesteri rendelet van érvényben, ami szerint akinél egy unciánál, azaz 28 grammnál kevesebb füvet találnak, 25 dolláros szabálysértési bírsággal megússza. (Mashable)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.