15 méteres felfújható spanglival tüntettek az országos legalizációért a demokrata párt gyűlése előtt

Indul a demokrata párt jelölőgyűlése Philadelphiában, egy rakás feszültséggel, kiszivárogtatott e-mail-botránnyal, Clinton jelöltségébe beletörődni nem hajlandó Bernie Sanders-támogatókkal és így tovább. De a nagy káosz közepette azért akadnak, akik felkarolnak kisebb ügyeket is.

AFP PHOTO / NICHOLAS KAMM

Például azok a marihuánaügyi aktivisták, akik egy óriási, 51 láb, azaz több mint 15 méter hosszú felfújható spanglit körbehordozva tüntettek azért, hogy a demokrata párt hivatalosan is álljon ki a marihuána legalizálása mellett. Az óriásspanglira még egy Bernie Sandersre utaló felirat is felkerült, ezért az amerikai sajtó rögtön Sanders támogatójént sorolta be az aktivistákat.

Az biztos, hogy miközben a fű legalizálása vagy legalább dekriminalizálása államról államra terjed, élesben eddig ebbe még nem állt bele a demokrata párt vezetése. Míg Sanders a kampánya elején döntött úgy, hogy a szövetségi szintű tiltás feloldását kérje, Clinton további kutatásokat akart, akárhányszor rákérdeztek nála, hogy mit gondol a témáról.

Jeff J Mitchell/Getty Images/AFP

A párt egyelőre legfrissebb álláspontja nagyjából az, hogy minden államnak joga van engedélyezni, ha akarják, és egyben támogatnak minden javaslatot, ami további kutatásokat tesz lehetővé, illetve melyek segítenek, hogy a legális marihuánával kereskedők ne egy bizonytalan piaci környezetben dolgozzanak. Azt is látják, teszi hozzá a demokrata munkaanyag vázlata, hogy a jelenlegi törvények alkalmazása kiemelkedően sújtja a fekete fogyasztókat, míg hiába fogyasztanak hasonló arányban, jóval kevésbé a fehér tépőket.

Az óriásspangli áprilisban már felbukkant volna egy fűpárti tüntetésen a Fehér Ház előtt, de akkor az elnök biztonságáért felelő Secret Service nem engedélyezte ezt biztonsági okokra hivatkozva.

Philadelphiában amúgy meglehetősen engedékenyek a fűügyi törvények, 2013 óta egy polgármesteri rendelet van érvényben, ami szerint akinél egy unciánál, azaz 28 grammnál kevesebb füvet találnak, 25 dolláros szabálysértési bírsággal megússza. (Mashable)