Három éve porosodnak a raktárban a mentősök táblagépei

Ötmilliárd forint uniós forrást költöttünk azokra a speciális tabletekre, amik megkönnyíthetnék a kommunikációt a mentést végzők, a mentésirányítók illetve a sürgősségi esetek fogadására alkalmas egészségügyi intézmények között.

Az egész projektet azért finanszírozta az unió, hogy ezáltal a mentésre szorulók gyorsabban jussanak segítséghez, és emberéletek maradjanak meg. Három éve megvannak a gépek, de még mindig nem sikerült installálni a mentésirányító rendszert.

MTI Fotó: Balázs Attila

A tabletek sokkal folyékonyabb, egyszerűbb kommunikációt tehetnének lehetővé. Így például a mentős képernyőjén már azelőtt megjelenhetnek a célhelyszínek, hogy a bejelentő befejezte a riasztást és a beszégletést a diszpécserrel. A mentésirányítók sokkal egyszerűbben tudnák koordinálni az autókat, és a kórházak is előbb fel tudnának készülni a betegek fogadására.

A Népszabadság szerint a csúszás oka az, hogy az elmúlt nyolc évben három különböző főigazgató kezelte az uniós pályázatokat, és ezért nem sikerült összefogni a projektet.

A lapnak az ügyben jelenleg illetékes Máté Gábor főigazgató azt mondta, hogy tavaly Nógrád megyében tesztelték a szisztémát, de szoftveres problémák merültek fel. Most új programokkal frissítik a gépeket és állítása szerint még az idén működésbe állhat a mentésirányító rendszer. (Népszabadság)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.