Kifütyülték Bernie Sanderst, amikor Hillary Clinton támogatására szólította fel híveit

külföld
2016 július 25., 18:52
comments 152

Magyar idő szerint hétfő késő éjjel indul a demokraták jelölőgyűlése, aminek a végén hivatalosan is Hillary Clinton lehet a párt elnökjelöltje, egyben pedig Donald Trump ellenfele a novemberi választáson.

Egy hete még úgy nézett ki, hogy a jelölőgyűlés sima ügy lesz a demokratáknak: Bernie Sanders, a szocialista, a pártelittől mindenképp balra álló és az utóbbi évben hatalmas támogatást összegyűjtő szenátor, ha nehezen is, de végül támogatásáról biztosította Clintont. Onnantól pedig, hogy biztossá vált, a republikánusok tényleg a minden szempontból vállalhatatlan Donald Trumpot tudták összehozni jelöltnek, egyértelmű lett, hogy a demokraták dolga, hogy a normalitás talaján tartsák az országot.

photo_camera Brendan Smialowski / AFP

Csakhogy hiába Sanders támogatása, a Sanderst támogatókra ez nem ragadt át automatikusan. A demokrata szavazók progresszívabb, baloldali szárnya számára ugyanis a Wall Streettel ismerten jó kapcsolatot ápoló, pragmatista Hillary Clinton kb. az ördöggel egyenlő. Múlt pénteken pedig robbant a bomba, amikor kiszivárgott (a gyanúk szerint orosz közbenjárással) a demokrata párt 20 ezer emailje, amiből kiderült, amit Sanders és támogatói régóta állítottak, hogy a pártelit alapvetően régóta Clintonnak ágyazott meg és sok mindent bevetettek, hogy ő lehessen a párt jelöltje.

Így fordulhatott elő, hogy hétfőn, amikor Sanders Philadelphiában egy rendezvényen felszólalt, a Clinton támogatására felhívó szavait pfujolás fogadta.

Sanders erre azt mondta, hogy ez a való világ, amiben élnek, Trump egy demagóg, aki a gyűlöletet tette a kampányának fő elemévé.

Nagy kérdés, hogy mi lesz majd éjjel a jelölőgyűlésen, ahol az első napot Sanders és Michelle Obama fogja beszéde fogja elvinni. Sanders várhatóan arról fog beszélni, hogy Clinton minden szempontból sokkal-sokkal jobb jelölt, mint Trump és hogy minden nézeteltérés dacára a pártnak most össze kell fognia, hogy megóvják az Egyesült Államokat egy katasztrófától.

A hangulat ennek ellenére a tudósítások szerint elég ambivalens a városban, vasárnap például lemondott a pártot vezető Debbie Wasserman Schultz, miután kiderült, hogyan kedveztek Hillary Clintonnak ez előválasztások során. (Guardian, Politico)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.