„Nem kötelező, egy lehetőség a szolgálat”, állítja a közmunkásokat zsaroló Honvédelmi Minisztérium

Közleményt adott ki a Honvédelmi Minisztérium a Kisalföld cikkére reagálva, amiben azt írja Győr-Moson-Sopron megyei lap, hogy olyan levelet kaptak közmunkások, amiben a hadsereg gyakorlatilag megzsarolja őket: vagy elmennek szerződéses katonák toborzására, vagy hónapokra kikerülnek a közmunka-rendszerből. Ha elmentek toborzásra, és a hadsereg alkalmasnak találta őket, ők viszont visszautasítják az ajánlatot, akkor is elvesztik a közmunkát.

A HM érvelése több, mint árulkodó. Ugyan azt írják, hogy

„a megjelenteknek a szolgálat vállalása nem kötelező, ez egy lehetőség”,

mert a haderő 2004 óta egyébként is önkéntes, így nincs sorozás sem – de azt már nem teszik hozzá, hogy ebben az esetben a távolmaradás vagy az ajánlat visszautasításának retorziója a közmunka elvétele.

Az is kiderül a honvédség közleményéből, hogy Vas, Fejér, Baranya, Pest, Bács-Kiskun, Nógrád, Komárom-Esztergom, Borsod-Abaúj-Zemplén, Veszprém, Hajdú-Bihar, Csongrád, Szabolcs-Szatmár és Békés megyékben toboroznak ilyen módszerekkel. Az egész célja pedig természetesen „a Magyar Honvédség legénységi állományának utánpótlás biztosítása mellett a közfoglalkoztatottak munkaerőpiacra történő be-, illetve visszavezetése”, és egyébként is, a hadsereg állandó, jól fizetett munkát kínál. (Kormány.hu)