Szíriai menekült volt az ansbachi robbantó

A bajor tartományi belügyminiszter szerint egy 27 éves szír menekült robbantotta fel magát egy hátizsákba szerelt szerkezettel vasárnap este tíz órakor a Nürnberg melletti Ansbach belvárosában, egy szabadtéri fesztivál bejáratától nem messze. A férfi azután robbantott, hogy nem engedték be a fesztivál területére.

2500 ember volt a fesztiválhelyszínen, őket sikerült kimenekíteni. A robbanásban a merénylő meghalt, tizenketten megsérültek. A bajor miniszter szerint egyelőre nem tudni, hogy a robbantó csak önmagát akarta megölni vagy gyilkolni akart. Az tény, hogy a hátizsákba pakolt robbanóanyag mennyisége bőven elég volt ahhoz, hogy több embert megöljön.

A 27 éves szír férfi két éve érkezett Németországba, de nem kapott menedékjogot, tavaly visszautasították a kérelmét; a szíriai háborúra való tekintettel mégis engedélyt kapott arra, hogy ideiglenesen Németországban maradjon, és Ansbachban lakást is kapott. A férfit ismerték a helyi hatóságok, mert elég rossz idegállapotban volt, már kétszer is öngyilkosságot kísérelt meg.

Joachim Herrmann bajor tartományi belügyminiszter még éjjel a helyszínre érkezett, ott tájékoztatta az újságírókat a vizsgálat és a mentés eredményeiről. Herrmann felháborítónak nevezte az esetet, és szigorúbb ellenőrzést sürgetett menekültügyben.

Bajorországban egy héten belül ez a harmadik komoly támadás: pénteken Münchenben egy tömeggyilkosság-rajongó tinédzser iráni-német fiú kilenc embert lőtt agyon egy gyorsétteremnél, egy héttel ezelőtt pedig egy afgán fiatal baltával sebesített meg négy embert egy vonaton Würzburgnál, amikor lelőtték.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.