A Miniszterelnökség szerint tévesen értelmezték a jogszabályt, akik kötelező toborzási tájékoztatót küldtek a közmunkásoknak

Hétfőn írta meg a Kisalföld, hogy a Győr-Moson-Sopron megyei közmunkások olyan levelet kaptak, ami kötelező megjelenést ír elő a honvédség sorozásán. Illetve arra figyelmeztet, hogy távolmaradás miatt akár három hónapra is eleshetnek a mostani munkájuktól.

Még aznap közleményben reagált a cikkre a Magyar Honvédség, ami szerint nem kötelező a sorozás, csak egy lehetőség.

A Kisalföld erre ma bemutatta azt a levelet, amit a megyében közfoglalkoztatottként dolgozók kézhez kaptak. A kétoldalas dokumentumban valóban az áll, hogy az, aki távol marad a sorozástól, akár 60 napra is kikerülhet az álláskeresői nyilvántartásból és 3 hónapra a közmunkaprogramból.

A Kisalföld most azt írta meg, hogy a Miniszterelnökség a lap kérdésére közölte: a Magyar Honvédség a csoportos tájékoztatókon munkahelyet nem ajánlott és nem ajánl fel az álláskeresők részére, az állami foglalkoztatási szervként eljáró járási hivatalok részére pedig munkaerőigényt nem jelentett be. A csoportos tájékoztatókon csupán a szerződéses katonai szolgálat vállalásának feltételeit, a szerződéses katonák kötelezettségeit és járandóságait ismertetik (amelyek meghaladják a közfoglalkoztatásban elérhető munkajövedelmet).

Néhány járási hivatal foglalkoztatási osztályának vezetője a jogszabály téves értelmezéséből fakadóan, a Magyar Honvédség csoportos tájékoztatójáról helytelen felhívást küldött a közfoglalkoztatottak számára. A levélnek a közfoglalkoztatottakra nézve semmiféle jogkövetkezménye nincs.

A tájékoztatóról való távolmaradás nem jelenti sem az álláskeresői nyilvántartásból való törlést, sem pedig a közfoglalkoztatásból történő kizárást. A levélben szereplő, félreértésre okot adó, téves jogszabály-értelmezésért az érintett járási hivatalok foglalkoztatási osztályainak vezetői elnézést kérnek – írták.