Érdekes fejlemény parlagfű-bejelentés ügyben: a NÉBIH szerint nincs ott, ami ott van

parlagfű
2016 július 27., 20:44

Pár napja lelkesen szólítottam fel minden allergiás sorstársamat: ne csak várjuk a tüsszögést, hanem jelentsük be az állami parlagfű-pusztító rendszerbe, ha valahol lekaszálatlan parlagfüvet látunk. Tavalyi-tavalyelőtti tapasztalataim szerint ennek van értelme, már többször is láttam pár nap elteltével, hogy valaki lekaszálta, amit bejelentettem.

De lehet, hogy ez csak véletlen volt.

Most ugyanis, ma (27-én) délben megkaptam a legutóbbi bejelentésemmel kapcsolatos intézkedésről az értesítőt. Idézem:

"A 2016.07.24 17:40 -i, "2061" számú, "Parlagfűvel szennyezett terület bejelentése" típusú bejelentésében változás történt. A bejelentés új státusza: Helyszíni ellenőrzés megtörtént - az ügy lezárásra került, nem indokolt az eljárás - a helyszínen nem volt parlagfű."

Meg is örültem nagyon ennek, csak aztán az történt, hogy ma is arra jártam, és megnéztem a területet. Sajnos a parlagfű nagyon gyorsan nőhet, ha délben még nem volt itt, mert ma este fél nyolckor már ezt láttam:

Már szinte pattannak ki a kis pollenek, hogy a szelek szárnyán eljussanak hárommillió magyar allergiás orrába
photo_camera Már szinte pattannak ki a kis pollenek, hogy a szelek szárnyán eljussanak hárommillió magyar allergiás orrába
Szelfi zöld barátommal. A háttérben egyébként, ha jól látom, zsenge bálványfa nő, ami azért jó, itt, a természetvédelmi terület (Csákvári Parkerdő) határán, mert az meg egy invazív nővény, ami nagyon káros az őshonos flórára
photo_camera Szelfi zöld barátommal. A háttérben egyébként, ha jól látom, zsenge bálványfa nő, ami azért jó, itt, a természetvédelmi terület (Csákvári Parkerdő) határán, mert az meg egy invazív nővény, ami nagyon káros az őshonos flórára
Ezt sikerült nem észrevennie az ellenőrzést végzőknek
photo_camera Ezt sikerült nem észrevennie az ellenőrzést végzőknek

Természetesen lojális magyar állampolgár lévén először azt feltételeztem, hogy hibásan adtam meg (jelöltem be a PBR-be csatolt Google Maps-embeden) a parlagfű-liget helyszínét. De nem. Ellenőriztem mindent, és sajnos a parlagfű pont ott nő, ahol először mutattam. Azért vagyok ebben olyan biztos, mert a lenti műholdképen még azt is tök egyértelműen be tudom rajzolni, merre mentem, amikor a parlagfű-lelőhelyet felfedeztem: az erdőt átszelő üres sáv a pár éve kiépített távvezeték alatti irtás, az én parlagfüveim pedig pont az út és a szántó közti részen nőnek. Az egyik fenti képen látszik is a távvezeték. Tökéletesen ott van a mező, ahol a jelölő: a piros tű a pbr-rendszerből átemelt koordinátákkal jelölt pötty, ahol a NÉBIH szerint nincs parlagfű:

photo_camera A pirossal rajzolt úton mentem végig, a múltkori bejelentésemben bejelölt pötty továbbra is pont ott van, ahol a parlagfű-dzsungel. Ha esetleg valaki élőben megnézné (sáros földút visz oda, normál személyautóval nem ajánlom), itt a Google Maps-link

Hát erre csak ezt tudom mondani:

link Forrás

A bejelentőrendszerben megjegyzés formájában jeleztem, hogy szerintem mégiscsak van itt parlagfű, és persze az emailre is válaszoltam, hogy eddig nem valami fényesen szerepel a PBR.

Most várok. És veszek zsepit. Meg nézem a naptáramat, hogy mikor érek rá kimenni lekaszálni még pollenszórás előtt a mezőt, ha továbbra sem veszi észre itt a hatalmas növényeket, akit ezért fizetnek az állampolgárok - köztük mi, allergiások.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.