Irén kapott ajándékba egy üveg papírnehezéket, de a FedEx 47 ezer forintot követel azért, hogy átvehesse

életmód
2016 július 28., 5:17
comments 282

Irén egy diákcsereprogram keretében hosszú éveken át kalauzolt amerikai diákokat Magyarországon. Amikor a diákok megtudták, hogy Irén otthagyja a céget, ahol eddig dolgozott, kitalálták, hogy ajándékkal kedveskednek neki: választásuk egy

kézműves üveg papírnehezékre esett,

amit egy helyi művész készített. Tökéletes búcsúajándék, nemcsak esztétikus, hanem praktikus is!

Az amerikaiak, mielőtt postára adták az ajándékot, írtak Irénnek, elkérték a címét, hogy biztosan jó helyre érkezzen az esztétikus, egyben praktikus üveg papírnehezék. A FedEx-szállítólevélre ráírták, hogy ajándék (gift), meg hogy 250 dollár az értéke, aztán hátradőltek, mint aki jól végezte dolgát. Na, ezt nem kellett volna.

Irént nem sokkal később felhívta a FedEx, és közölte: a 250 dollárból a szállítási és egyéb költségek miatt 513,45 dollár (azaz 145 124 forint és 264 fillér) lett, úgyhogy

legyen szíves befizetni kereken 47 000 forintot,

és már kézhez is kaphatja jól megérdemelt ajándékát, a kézműves üveg papírnehezéket.

Irén most úgy érzi, komoly morális dilemma elé állították. Opciói a következők:

  1. Nem vesz tudomást az esetről, homokba dugja a fejét. Ebben az esetben a FedEx visszaviszi az ajándékot a feladónak, akinek az újabb tengerentúli szállítás költségeit is ki kell fizetnie. Szégyen és gyalázat.
  2. Szól a feladónak, hogy küldjön már legyen szíves 47 ezer forintot (166 dollárt, az ajándék eredeti értékének több mint felét), hogy átvehesse az ajándékot. Szégyen és gyalázat.
  3. Kifizeti a 47 ezer forintot a kézműves üveg papírnehezékért, amit ajándékba kapott. Szégyen és gyalázat.

Irénnek 24 órája van eldöntenie, hogy mit tegyen, a FedEx addig hajlandó tárolni az ajándékot, aztán küldi vissza a feladónak.

Te mit tennél Irén helyében?

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt